Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az új kormány felülvizsgálja a minisztériumi kifizetéseket

2002.05.14. 14:20
Az új kormány át fogja világítani a gazdálkodás egészét, fellépve a jogtalanságok ellen - helyezte kilátásba Magyar Bálint, szabaddemokrata politikus. Ezt annak kapcsán mondta, hogy szerinte a leköszönő kormány nem polgári módon, hanem minden lehetséges értéket magához véve képzeli el a váltást. Magyar úgy tudja, csak az oktatási tárca szakképzési alapjából 12 milliárd forint került ki az utolsó három hónapban.
A kormányváltás nem azt jelenti, hogy a régi kabinet távozóban még becsomagolhatja az ezüstöt - jelentette ki Magyar Bálint, a Horn-kormány egykori oktatási minisztere. A szabaddemokrata politikus szerint a jelenlegi kormány nem polgári módon készül a váltásra, hanem, mint az országból távozó orosz hadsereg: leszereli az ablakokat, a csapokat, és kifosztott épületeket hagy hátra.

A szakképzési alap elköltését támadta

Kattintson a nagyításhoz!
Magyar Bálint
Magyar szerint a tárcák többségében, így az oktatási tárcánál is ez történik. A politikus állítása szerint gyakran köttetnek olyan szerződések, melyeknek nincs eredete, így ellehetetlenítik a következő kormányt, legalábbis a 2002-re szóló tevékenységét.

Magyar Bálint utalt arra, hogy a távozó Orbán-kormány az oktatási tárca kezelésében lévő szakképzési alapból is olyan összegekre kötött szerződést, melyek még nem is érkeztek meg az alapba.

Három hónap alatt 12 milliárd

A volt kulturális miniszter elmondta, hogy az eddig befolyt 8 milliárd forint terhére az idén már 13 milliárdnyi szakképzési pénzt osztott ki a Pálinkás József vezette tárca. Februárban 4,1; márciusban 5,5; most pedig, messze a választási vereség után 2,9 milliárdos csomag kiosztására vállalt kötelezettséget a kormány.

Magyar a miniszteri kassza civilizálatlan kiürítésének minősítette a lépést és kijelentette, hogy az új kormány át fogja világítani a gazdálkodás egészét, fellépve a jogtalanságok ellen.

A politikus beszámolt arról is, hogy elvégezték az MSZP és az SZDSZ között az oktatási kormányprogram utolsó simításait, és szeptember elsejétől bevezetik az oktatás területén a diplomás minimálbért, mely a mindenkori minimálbér kétszerese, jelenleg 100 ezer forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!