Gusztáv
3 °C
7 °C

Magyar Bálint: nem lesz tandíj a felsőoktatásban

2002.05.22. 14:18
Kis többséggel elfogadta Magyar Bálint kinevezését az oktatási tárca élére az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága. Magyar Bálint szerint nagyon fontos, hogy oktatáspolitikai kérdésekben konszenzus alapján szülessenek döntések. Beszélt arról is, hogy nem akarják a tandíjat bevezetni a felsőoktatásban.
Az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága szerdai ülésén 11 igen szavazattal 9 ellenében támogatta Magyar Bálint kinevezését az oktatási tárca élére.

Ötven százalékos béremelés

Magyar Bálint
Az SZDSZ-es politikus a meghallgatáson leendő miniszterként azt ítélte a legfontosabbnak, hogy az oktatáspolitikai kérdésekben a döntések széles körű konszenzus alapján szülessenek. Ennek kapcsán kiemelte az Országos Köznevelési Tanács korábbi jogosítványainak helyreállítását.

Elmondta, a szeptemberi 50 százalékos béremelés átlagos növelést jelent, és a bértábla egészére vonatkozik. Magyar Bálint az első száz nap intézkedései között említette a diplomás minimálbér bevezetését szeptember 1-jétől.

Támogatják a rászorulókat

Közölte: az idén egységesen szeptember 2-án kezdődik majd a tanév, és június második hetének utolsó munkanapján zárul majd.

Szólt arról is, hogy megszűnik a kerettantervek kötelező jellege. Az ingyenes étkeztetés és tankönyvek kapcsán hangoztatta: az oktatási tárca harcolni fog, hogy ezek minden rászoruló számára biztosítottak legyenek.

A felsőoktatásról szólva kiemelte, hogy a nappali tagozatos képzésben a tandíjat nem kívánják visszahozni, és szükségesnek látja a mentességet egyes másoddiplomákra kiterjeszteni.

A diákhitel bevezetését üdvözlendőnek mondta, ugyanakkor emelését kampányfogásnak nevezte egy távozó kormány részéről. Jelezte, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatási felvételi keretszámokat nem kívánják növelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!