Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyar Bálint nem akar miniszter lenni

2006.05.25. 14:36
Az oktatási reformokban megegyeztek a koalíciós pártok, a miniszter személyében azonban nem jutottak egyezségre. Az SZDSZ Magyar Bálinthoz ragaszkodott, a szocialisták viszont nem akarák őt. Az MSZP nyert.

Magyar Bálint nem akarja, hogy személye legyen az akadálya a két párt közti megegyezésnek, derül ki az SZDSZ elnökének csütörtöki közleményéből.

"A koalíciós tárgyalásokon a mai napig megállapodtunk a legfontosabb kérdésekben, így a reformok tartalmi kérdéseiben is, a két párt azonban mind a mai napig nem tudott megegyezni abban, hogy ki irányítsa az Oktatási Minisztériumot" - olvasható Kuncze Gábor közleményében.

Az SZDSZ elnöke azt írja, Magyar Bálint csütörtök reggel arra kérte, hogy személye ne legyen akadálya a megegyezésnek. Mivel a tárgyalásokon a két párt képviselői némi módosításokkal már korábban elfogadták a Magyar Bálint által javasolt további oktatási reformcsomagot, az SZDSZ garanciát kapott arra, hogy a liberális reformok az oktatásban folytatódnak.

Másik tárcát sem akar

Magyar Bálint azt is jelezte, hogy más felkínált miniszteri pozíciót nem akar elvállalni. Korábbi hírek szerint Gyurcsány Ferenc a külügyi tárcát ajánlotta fel az oktatási minisztérium eddigi vezetőjének.

Gyurcsány Ferenc már a választások előtt egyértelművé tette, hogy a következő ciklusban szocialista minisztert szeretne a tárca élén látni, mert "nyugalmat akar" a szektorban. A szabad demokraták ezt akkor a kampánynak tudták be, de Gyurcsány nem engedett a választások megnyerése utáni koalíciós egyeztetéseken sem. A szabad demokraták azonban nem adták fel, többször is jelezték, nem látnak más alaklamas személyt a tárca élére. Egyikük még szerda este is úgy nyilatkozott, hogy harcolnak a tárcáért.

A döntést ellenző SZDSZ-esek ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a reformok fontosságát hangsúlyozó Gyurcsány pont azt az embert nem akarja a kormányában látni, aki az elmúlt négy évben valódi reformokat indított el. Úgy tudjuk, a kulturális tárcával összevont oktatási tárcát Hiller István, az MSZP elnöke kaphatja.