Magyar:

2003.02.25. 18:30
Valóban osztálytársa volt Thürmer Gyulának az oktatási miniszter, Magyar Bálintnak azonban az osztálytalálkozókon nincs sok mondanivalója a szélsőbaloldali politikusnak. Az oktatási tárca első embere az Index Törzsasztalának vendégeként beszélt a pedagógusok számítógéphez juttatásáról, illetve a kormány oktatási reformjáról is.
A kormány két programot is indított a pedagógusok számítógéphez jutatásáért - mondta az Index Törzsasztalának vendégeként az oktatási miniszter. Magyar Bálint közölte: Két külön programról van szó: az egyikben 13 ezer + 6 ezer pedagógus juthat ingyenes számítógéphez; ez az IHM programja. A másik a 2003-tól életbelépő, és valószínűleg már májustól igénybe vehető adókedvezményes számítógép és számítástechnikai eszközvásárlás.

Ez utóbbit a pedagógusok, felsőoktatási tanárok és hallgatók, illetve olyan állampolgárok vehetik igénybe, akiknek iskoláskorú, vagy nappali tagozatos gyermekük van. E programnak külön feltételei nincsenek - ismertette a részleteket a szabad demokrata oktatási miniszter. "Igyekszünk olyan konfigurációkat elérhetővé tenni, amelynek révén mondjuk havi 5 ezer forintos részletfizetési- lízingelési- bérlési konstrukcióval már számítógéphez lehet jutni, s azt az évvégén az adóból leírni" - mondta.

Nyugaton is működik a buktatás korlátozása

Arra a felvetésre, hogy pártállástól függetlenül kiröhögték egy olvasó pedagógus ismerősei azt a tervezetet, hogy tilos legyen az alsó tagozatosok megbuktatása, úgy reagált: Sokan azon is röhögtek, és rossz ötletnek tartották, hogy ne lehessen a gyereket verni az iskolában. Mégis néhány évtizede nem lehet. Egyébként a tervezetünkben az szerepel - s ez nem változott -, hogy a szülő hozzájárulása nélkül ne lehessen az első három évben kisgyereket évismétlésre ítélni, s ha valamiből lemaradnak, akkor egyéni, vagy kiscsoportos korrepetálást, vagy felzárkóztatást biztosítson számukra az iskola. Nyugat Európa sok országában működik ez a rendszer: Liberális politikusként Magyar Bálint azt vallja: kisgyerekeket nem büntetéssel lehet nagyobb teljesítményre ösztönözni. Hangoztatta, hogy a tervezetet egyébként az Országos Köznevelési Tanács és jó néhány más szakmai szervezet is támogatja.

Puha átmenet

Egy kérdező arra keresett választ mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ne terheljék le a végtelenségig a tanulókat. A felvetés szerint ugyanis ezzel azt érik el, hogy már egy elsős gyermek is utál iskolába járni. Magyar Bálint teljesen egyetértett a kérdezővel szerinte, ezért kell az óvodából az iskolába való átmenetet "puhábbá tenni". Annak kapcsán, hogy nem túlzás-e elvárni egy elsőstől, hogy tudjon írni, olvasni azt válaszolt: nálunk az első év végére kell a kisgyerekeknek olvasniuk, Finnországban a második év végére. A PISA-jelentés szerint a 15 éves diákok olvasás, szövegértés tekintetében ők az elsők, mi harmincegyből a huszonharmadikok.

"Kuncze jó elnök"

Egy olvasó azt kérdezte a szabad demokrata ügyvivőtől, nem kellene-e Kuncze Gábort lecserélni Bauer Tamásra, aki a felvetés szerint nem csak szavakban, hanem tetteiben is liberális. Magyar Kunczét jó elnöknek és tetteiben is liberális politikusnak tartja. "Ha egy szépségversenyen valaki az első helyezett bájaival nem elégedett, még nem jelenti azt, hogy helyette megtudná nyerni a versenyt" - fogalmazott.

Nincs közös téma

Magyar Bálint egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Thürmer Gyula osztálytársa volt egykoron. Magyarnak azonban az osztálytalálkozókon nincs sok közös témája a munkáspárti politikussal, mert "Nem véletlenül volt Gyula az MSZMP kádere, én meg a Demokratikus Ellenzék aktivistája."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla