József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyar érettségi: Petőfi, Kosztolányi, Mikszáth

2004.05.10. 08:29
A diákok három tétel közül választhattak: - A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben; - Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versének elemzése; - Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatása.
A magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódtak hétfő reggel az idei érettségik, amelyeken összesen 96.323 diák ad számot négy év alatt szerzett tudásáról. A diákok három tétel közül választhattak:

- A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben
- Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versének elemzése
- Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatása

A mostani tanévben nappali tagozaton 77.068, míg esti-levelező tagozaton 19.255 tanuló jelentkezett érettségi vizsgára. Nappali tagozaton gimnáziumban a tételigénylések szerint 37.194-an, szakközépiskolában 39.874-en, esti-levelező tagozaton gimnáziumban 12.680-en, szakközépiskolában 6.575-en végeznek.

Jövőre már kétszintű
Utoljára írnak hétfőn a végzős gimnazisták és szakközépiskolások hagyományos magyar érettségit - jövőre már a felvételit is kiváltó kétszintű érettségivel zárják középiskolai tanulmányaikat a diákok.
Az érettségik a gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatain a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal május 10-én reggel 8 órától kezdődtek, a tételeket a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban ismertették.

A megmérettetés kedden a matematika vizsgákkal folytatódik, a feladatokról hasonló módon értesülhetnek a diákok. A gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatainak tanulói magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából - a két iskolatípus közös törzsanyagából - azonos írásbeli tételeket kapnak.

A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán bármely, az Oktatási Minisztérium által engedélyezett szöveggyűjtemény használható, kivételt képeznek azok a kiadványok, amelyek tartalmazzák a bennük található irodalmi művek elemzését, vagy ahhoz bármely kiegészítést fűznek.

Ha az iskolában használt szöveggyűjtemény nem tartalmazza az érettségi tételt kitűző bizottság által kijelölt verset, szöveget, akkor azt az iskola saját pecsétjével ellátott fénymásolatban bocsátja a vizsgázók rendelkezésére.