Tarka magyar

2001.02.01. 14:12
Bár a marha alig fogy, az árát nem csökkentik a hentesek. A gyorséttermekben is több a hal, mint a hús. A marhakór-pánik szép lassan begyűrűzik, hiába hirdetik, hogy a magyar marha tarka, de nem kerge.
Nem igazán veszik az emberek a marhahúst
A gyér forgalmú gyorsétteremben csirke- és halszendvicsek dobozai vannak az asztalokon. Magam is csirkehúsból készült szendvicset kérek, a jó öreg hamburgert most nem kívánom. A kiszolgáló kíváncsiskodásomra, hogy csökkent-e a marhahúsból készült hamburgerek rendelése, furcsán néz rám, egy rövid ,,nem"-mel elintézi a dolgot. Húszperces éttermi tartózkodásom alatt azonban alig fogy a hamburger, a szendvicskészítő lány egyre csak azt kiabálja ,,csirke", ,,hal". A sajtos szendvicset vásárló srác nevetve mondja: - Hülyeség ez az egész marhakór - és hozzáteszi, hogy bármikor nyugodtan vásárolna marhahúsos szendvicset is.

Nem kelendő a marhahús

A sarki hentesüzletben normális a forgalom. Az eladónő szűkszavúan, félszegen válaszol: nem igazán veszik az emberek a marhahúst, de nem gondolkodtak azon, hogy csökkentsék annak árát. Egy fotó erejéig maga mellé hívja hentes kollégáját, aki az üzletből utánam szalad, és elkéri az újság internetes címét: az egyik rokona ért hozzá, ott elolvasná az írást.

Nálunk bevizsgált marhahús kapható!

A megnyugtató cédula ellenére egynegyedével csökkent az eladott marhahús
A Kálvin téri vásárcsarnokban már gyakorlottabbak az eladók. Látszik, hogy ott sok az idegen, az érdeklődő újságíró. Az egyik pultnál kis cédula díszeleg: ,,Nálunk csak állatorvossal bevizsgált marhahús (magyar tarka) kapható!!!" A megnyugtató cédula ellenére az eladó panaszkodik: egynegyedével csökkent az eladott marhahús, és nem hiszi, hogy az árcsökkentés fellendítené a forgalmat.

A második kereskedőnél már felére esett az eladások száma, a harmadik szerint pedig kilencven százalékkal kevesebb húst adnak el. Egy tájékozottabb eladó szerint már két-három évvel ezelőtt elkezdődött a marhahúskereslet csökkenése, és mostanában hetente csak egy fél marhát tudnak eladni. A magyarok egyébként sem túl nagy marhahúsfogyasztók. Az eladó valóban jól informált: szerinte a marhakórtesztek, meg az importtilalom miatt az árakat kénytelenek lesznek növelni a csökkentés helyett.

"Várom az égi behivómat"

Az importtilalom miatt az árakat kénytelenek lesznek növelni a csökkentés helyett
A délelőtti vásárcsarnoki látogatók között végzett gyors felmérés szerint az emberek többsége nem kedveli túlzottan a marhahúst: a nyugdíjas néni azért nem veszi, mert férje nem szereti. A vadászöltözetű bácsi körülbelül havonta egyszer fogyaszt marhahúst, de az utóbbi időben egyre ritkábban engedheti meg magának a vásárlást. A bottal tipegő öregember pedig kérdésemre azt válaszolja, hogy épp most szeretne egy kis marhahúst vásárolni.

- És nem fél a marhakórtól?

- Á, dehogy! Nincs már mitől félnem, nem vagyok olyan fiatal, mint maga. Én már a behívómat várom - és sejtelmesen biccent egyet az ég felé.

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás kilóban 1998-ban
(KSH adatai)
Húskészítmények, halkészítmények 64,6
Sertéshús 27
Marhahús 4,4
Csontos hús 31,9
Belsőség 2,8
Baromfi 26,8
Vadkecske, házinyúl 0,3
Hal 28


  • Tippek
  • Hírek