Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Harminc magáról két napja életjelt nem adó magyart keresnek a hozzátartozói

2001.09.12. 21:50
Egyelőre harminc magyart keres a washingtoni nagykövetség. A magyar Külügyminisztériumnál ugyanis ennyi magáról két napja életjelt nem adó rokont jelentettek be az itthoniak. Amennyiben már tudni lehet a New York-i áldozatok nevét, a külképviselet azonnal továbbítja az esetleges magyar halottak kilétét a Külügyminisztériumnak. A nagykövetség sajtóattaséja szerint azonban erre még hetekig kell várni.
Meglepően kevesen telefonáltak a washingtoni magyar nagykövetségre, hogy rokonaik iránt érdeklődjenek. Turi Gábor, a külképviselet sajtóattaséja az Indexnek elmondta: kaptak a magyar Külügyminisztériumtól egy listát, amely azoknak a nevét tartalmazza, akik az elmúlt két napban nem adtak életjelet itthoni rokonaiknak, ismerőseiknek. A harmincfős listával egyelőre még nem tud mit kezdeni a nagykövetség, hiszen a New York-i áldozatok névsorára még várni kell.

Turi Gábor szerint néhány hét, esetleg hónap múlva tudják csak meg pontosan, hogy kit temetett maga alá a World Trade Center két tornya. Az eltérített repülőgépek utaslistáját még a nagykövetségeknek sem adják ki a légitársaságok. Azonban amint ez megtörténik, s kiderülne, hogy magyar áldozatok is vannak, azonnal értesítik a Külügyminisztériumot.

Turi Gábor az Indexet úgy tájékoztatta: egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy a World Trade Centerben milyen cégek béreltek irodát, hiszen azt nem kötelező bejelenteni. Így csak akkor lehet az áldozatok névsorát megtudni, ha eltakarítják a romokat.