Auguszta
-4 °C
2 °C

'Nem a mienkkel azonos jogon'

2005.03.09. 15:48
"Nemzetünk, családjaink leghalálosabb ellensége" az "idegen lelkiség" állította egy helyi újságban megjelent cikkében a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgató-helyettese. Kosaras Péter Ákos az Indexnek azt mondta, hogy írásában azokat nevezte idegen lelkűeknek, akik nemmel szavaztak a tavaly decemberi népszavazáson az elcsatolt országrészek magyarjainak adandó állampolgárságra. A gimnáziumi oktató szerint nem aktuálpolitizált, amikor azt írta, hogy "könnyen jár a szája azoknak, akik csekkfüzetekben hordozzák hazájukat, akik egyszer itt, másszor ott, de leginkább a vörös lobogó árnyékában érzik otthon magukat".

Valóban vannak magyarok és olyan idegenek, akik nemmel szavaztak a december 5-i népszavazáson - magyarázta az Indexnek álláspontját Kosaras Péter Ákos hadtörténész. A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgató-helyettese a Budakeszi Iránytű nevű helyi lapban jelentetett meg egy egész oldalas, az "idegen lelkiséggel" szembeni küzdelemre hívó írást, amely szerint "nemzetünk, családjaink leghalálosabb ellenségét" csak "az önmagát nyíltan megvalló magyar jövendő" győzheti le.

Az elcsatolt országrészek ügye

Kosaras Péter Ákos az Indexnek azt mondta, szerinte politikai pártoktól függetlenül kell mindenkinek elszámolnia lelkisismertével azért, hogy nemmel szavazott decemberben, ugyanakkor azt is állította, hogy a "nemet" képviselők gondolatvilága veszélyes a nemzetre. A katolikus gimnáziumi nevelő úgy vélekedett, hogy a cikkében megfogalmazottaknak csupán annyiban van köze a politikához, amennyiben az elcsatolt országrészek ügye is az. Kosaras szerint a nemzethez való tartozás vagy annak elvetése nem aktuálpolitika, hanem nemzeti sorskérdés.

Nem a mienkkel azonos jogon

A December után jöhet-e március? című cikk szerint a népszavazást követően, ahol "megtagadták a magyar nemzetet", csak akkor tavaszodik újra, ha "nemzeti szellemünk öntudatos keménységével és határozottságval űzzük ki... azt a hisztériát, demoralizáló jelszóhazugságot, mételyt és rombolást, amely azok önző agyából, rémlátó ijedtségéből fakad, akik nem a mienkkel azonos jogon, nem az ezeresztendős magyar hagyomány jogán, nem őseink bennünk élő szellemi vérkeringése ... szerint nézik az egyetemes magyar érdekeket, hanem saját hazátlan nemzetköziségük olcsó prédájának tekintik megint a magyar életet". "Könnyen jár a szája azoknak, akik csekkfüzetekben hordozzák hazájukat, akik egyszer itt, másszor ott, de leginkább a vörös lobogó árnyékában érzik otthon magukat." - áll Kosaras Péter Ákos nemrégiben közzétett írásában.