Bernadett
0 °C
4 °C

Magyar pártja frakciójának magyarázta a bizonyítványt

2003.06.10. 15:40
Az SZDSZ frakció és a párt megyei elnökeinek a kezdeményezésére hétfőn meghallgatták az SZDSZ minisztereit - a hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt egy évről. Magyar Bálintot az oktatási tárcánál kirobbant botrányokról, Csillag Istvánt a paksi atomerőműben történtekről is kérdezgették. Közben az oktatási tárca korrupcióellenes intézkedéscsomagot fogadott el.
Magyar Bálint oktatási miniszter szerint nem az ő illetékessége, hanem a közigazgatásé a tárca alapkezelő igazgatóságán történt állítólagos vizsgálat, amely a Magyar Nemzet szerint a vezetés teljes alkalmatlanságát állapította meg. Szüdi János közigazgatási államtitkár az Indexnek nem tudta megmondani, hogy miféle revízióra hivatkozik a lap. Ugyanakkor megerősítette, hogy valóban zajlik ÁSZ és KEHI ellenőrzés az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatóságán (OMAI).

Kiosztották a feladatot

A minisztérium az utóbbi időben több intézményét szüntette meg vagy karcsúsította úgy, hogy a feladatokat különféle gazdasági társaságoknak adta ki. Szüdi János szerint így fordulhatott elő, hogy a minisztérium Kutatás Fejlesztési helyettes államtitkársága feladatostul előbb az OMAI-hoz került, majd működését, a pályázati pénzek elosztását privatizálták.

A feladatot ugyanakkor továbbra is ugyanazok végzik, mint addig, többek között Miskolczi Zita, aki a Magyar Nemzet szerint immár a L'Astcis cég tulajdonosaként, harmadmagával évi 14 millió forintért.

Az is igaz viszont, hogy Miskolci még az előző ciklusban kezdte el működését a minisztériumban. A K+F támogatására évi több milliárdot fordít a költségvetés, ezek pályázati elköltése a cég feladata.

Képben a frakció és a megyei vezetők

Az oktatási minisztérum az elmúlt néhány hétben állandó magyarázkodásra kényszerült. Az Index felvetésére, hogy a hétfői frakcióülésen a tárcánál kirobbant botrányokról is informálódni szerettek volna-e a képviselők, Magyar Bálint kategórikusan közölte: a minisztériumok működéséről számoltak be a miniszterek.

Ugyanakkor távozóban az ülésről többen megerősítették, hogy a botrányok is felmerültek, de a gazdasági minisztert is kifaggatták a paksi helyzetről. Szent -Iványi István szerint korábban nem volt gyakori, hogy beszámoltatták volna a minisztereket a pártnál. "Itt mindenkinek egy egy órában volt lehetősége a képviselőknek válaszolni - mondta."

"Annak érdekében, hogy az Oktatási Minisztérium működése még átláthatóbb legyen, Magyar Bálint oktatási miniszter kérésére olyan intézkedéscsomagot vezetünk be, amely az üvegzseb törvényben foglaltaknál is szigorúbb követelményeket ír elő" - tartalmazza az oktatási tárca keddi közleménye, amit a minisztérium közigazgatási államtitkára, Szüdi János jegyez.

Szigorodó szabályok

"Ezek a hatályos törvényi előírásoknál szigorúbb szabályok a jövőben kizárják az olyan hibákat is, amelyek ugyan nem törvénytelenek, de nem felelnek meg a magasabb erkölcsi normáknak" - fogalmaz a kommüniké. Így a jövőben a minisztériumi háttérintézmények 40 millió forintot meghaladó közbeszerzései esetén előzetes minisztériumi jóváhagyásra lesz szükség. Kötelező lesz a megpályáztatott területen a referencia felmutatása.

Jön a külső szakértők kora

Többségében külső szakértőkre bízzák a pályázatok elbírálását "és összeférhetetlenségnek minősül akár a bíráló bizottsági tag, akár közvetlen hozzátartozójával kapcsolatban fennálló közvetett érintettség". Belső utasítás formájában előírják: "a köztisztviselő munkaköri feladatainak teljesítéséhez kapcsolódóan semmilyen anyagi előnyt jelentő ajándékot nem fogadhat el sem magánszemélyektől, sem külső szervezetektől".

Zárolták az informatikai biztos iratait

Könnyíteni akarja az oktatási tárca a közérdekű adatok megismerhetőségét is, így a parlamenti képviselők például a törvényben előírt tizenöt nap helyett három napon belül tájékozódhatnak az őket foglalkoztató ügyekről. A dokumentum kitér arra is, hogy az informatikai miniszteri biztos hivatalában keletkezett ügyiratokat zárolták, a teljes iratanyagot független szakértővel vizsgáltatják meg.