Jolán
2 °C
4 °C

A lakosság napja

2002.05.01. 18:35
A szocialista közterület-kezelési kódex szerint az utcára vitt politika a demokrácia elleni merénylet, amely a haza afganisztanizálódásához vezet; ezzel szemben a parkokban, tömegek előtt folytatott politizálás úgy kell az alkotmányossághoz, mint pápai pároshoz a mustár. A Kossuth téri rockmagyarista csődületre csattanós választ adott a városligeti majális, Lagzi Lajcsival és Kovács Lászlóval.

mintha most mindjárt el kellene indulnunk mondjuk a Hanság lecsapolására
A pártelnök, Magyarország Josip Broz Titoja, aki kiűzte a hatalomból a kispolgári jobboldalt, már a Liget peremén is hallik - ekkor még playbackre gyanakszom, libertét, egalitét, fraternitét kér számon megint, szó szerint, ahogy a minap a tévében is elmantrázta. Mondom magamban: ez biztos felvételről megy, bites rajongókat képzelek el táskamagnóval a vállukon, Che-pólóban, ahogy újrahallgatják Kovács legjobb beszédeit és a legbelső körnek hozzáférhető alfázókazettát: leváltom a kormányt, nem dohányzom, napról napra jobban vagyok.

De nem: Kovács élőben adja elő a műsort, alátámasztva elméletemet, miszerint a politikusi akarat tehetetlensége oly mértékű, hogy tízfős brigádoknak is fél évbe telik, amíg kampányüzemmódba állítják, és újabb fél év, amíg le tud állni. Töretlenül folyik az agitáció, mintha a harmadik fordulóra készülnénk, vagy mintha most mindjárt el kellene indulnunk mondjuk a Hanság lecsapolására. Közpénzherda, leváltottuk, haggyaabba, satöbbi.

eszerint a szótagolva üvöltözés jól van csinálva
Medgyessy Péter persze ezek után könnyen öltheti magára a békéltetőjelmezt, alig vette át a szót, már temeti is a lövészárkokat, csikorognak a béke földgyalui. Beszédét a finomkodva színes forgatagnak nevezhető, fél füllel hallgató, a virslifeldolgozásban elmerült tömeghez igazították; szemantikailag szellős kis nyári szónoklat. Az "együtt" szó vagy tucatszor hangzik el, jut belőle mindenkinek külön-külön is. - Ünnepeljük az embert, mert ő minden jó forrása - evangelizál a Leendő, kerülve, de megpendítve a legfőbb érték kifejezést.

Amit még nem hallottunk: a pódium előtt tömörülők ütemes Med-gyes-sy skandálása dübörög fel. Nem akarják eltörölni azt, amit a Vik-tor-Vik-tor és társai jól csináltak, tudjuk; eszerint a szótagolva üvöltözés jól van csinálva. Még egy kis csípős Lendvai Ildikó, aztán a gyeplő a lovak és egyebek közé hullik: Dévényi Tibi bácsi tréfálkozik gyér sikerrel (ezért cserébe legalább három kívánsága lesz, fogadni mernék), Ayala és Brindisi pedig akciósan elénekli a maradék kampánynótákat. Éles István torgyánkodik, hátha még vicces, és itt van nekünk a jó Selmeczi Tibor, aki ugyan négy évig skrupulusok nélkül üzemeltette a királyi tévé elképesztő kabaréját - részéről az árkok betemetve, úgyis fogyóban a muníció. Farkasházy Tivadar az előre megírt, közhasználatú poénokra kihegyezett párbeszédek műfajában nyilvánul meg, ami neki is zavarbaejtő, a közönségnek is kínos; egy idő után már nem is tartanak röhögési szünetet a fáradt csattanók után, mert minek.

százasé' a terror, tessék a mézédes terrorból
A tüzérségi előkészítés után pedig diadalmasan bevonul Lagzi Lajos és stábja, hogy nyíltszíni Dáridóval biztosítsák az önfeledt szórakozást. Roma mulatósdalok oszlatják a bárányfelhőket, valamint a popszakma fel- és leszálló ágban lévő kiválóságai. Lajcsi egyébként nyíltan üdvözli a kormányváltást, "szevasz Viktor" kurjantással int mázsás búcsút Orbánnak. Talán még az is megfordul a fejében, hogy csonkíthatatlan szabadságot hirdető, soha meg nem alkuvó, lázadó szellemű kulturális működésének is köszönhetjük a sikert - azt mindenesetre, hogy ő most itt ropja velünk, a sikernek köszönhetjük.

Sokáig ezt nem lehet elviselni, hazaindulunk az Andrássy úton. A Terror Háza előtt többszáz fős sor várja a bebocsátást, nyilván akciós ma ellentüntetési okokból. Százasé' a terror, tessék a mézédes terrorból. Ez lesz: Lajcsiból hivatalos zenebohóc, a pógári ódal meg direkte antimajálist rendez szűzanyával, orosz tankkal és szegfűszeggel.

Keresek egy kényelmes árkot, és előzékenyen betemetem a fejem fölött egy időre. Addig mindenki vigyen haza egy embert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?