Donát
-4 °C
2 °C

Szakszervezeti kiáltvány és párt-majálisok május elsején

2001.04.30. 19:15
A pártok a hagyományoknak megfelelően ünnepelték május elsejét: a szocialisták a Városligetben, az SZDSZ a hajógyári szigeten, a Munkáspárt a Hősök Terén majálisozott. A szakszervezetek tüntetéssel tiltakoztak a korábban módosított munka törvénykönyvének előírásai ellen. A "hatok" kiáltványt is elfogadtak, melyben rámutatnak: a munkavállalók helyzete romlott az utóbbi években. Az MSZP elnöke a kormányváltásról, a Munkáspárt vezérszónoka pedig a régi időkről és a jövőről tartott beszédet.
A hagyománytól eltekintve idén a hazai szakszervezetek nem rendezték meg közös fórumukat a budapesti Városligetben. Helyette valamennyi ünnepi rendezvényen felolvasták a "hatok" szolidaritásra hívó kiáltványát. A dokumentum, melyet a csaknem 4 ezer résztvevő a budapesti városligeti szakszervezeti majális előtt a Kodály köröndön megtartott nagygyűlésen fogadott el, a többi között rámutat: 2001-ig nem javult számottevően a munkavállalók helyzete, nem növekedtek a keresetek a gazdaság lehetőségeihez mérten, a gazdasági fejlődés eredményeit kisajátítja a kormány, s az egyre gátlástalanabb nemzetközi és hazai nagytőke. Ezért a munkavállalók, a szakszervezeti tagok felemelik szavukat a szegénység, a kiszolgáltatottság ellen, a társadalmi párbeszéd hiánya miatt.

Szakszervezeti kiáltvány a szolidaritásról

A szónokok hangsúlyozták: a GDP 5 százalékos bővülését a reálkeresetek csak 1,4 százalékos javulása követte, a Munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása pedig azt jelenti: többet kell majd dolgozni kevesebb fizetésért. Vigh László, vezérszónok példaként említette: a dolgozók beleegyezésük nélkül irányíthatók majd át másik munkahelyre, a helyettesítésért nem jár külön díjazás.

A fórum résztvevői ezt követően transzparensekkel az Andrássy úton a Hősök terére, majd a Városligetbe vonultak. A szakmai szakszervezetek színpadain, sátrainál zenés műsorok, fórumok várták az érdeklődőket.

Szocialisták a Városligetben, SZDSZ a Hajógyári szigeten

A Magyar Szocialista Párt központi ünnepségét a Városligetben, a Petőfi Csarnok mögötti nagyréten tartotta, ahol beszédet mondott Kovács László, pártelnök, és Mandúr László, budapesti elnök is.

MSZP: "Leváltjuk a kormányt"

"Az MSZP május 1-jei üzenete arról szól, hogy jövőre leváltjuk a kormányt" hangoztatta Kovács László, a szocialista párt elnöke az MSZP rendezvényén, a Városligetben, kedden. Véleménye szerint most olyanok vannak kormányon, akik úgy gondolják, akik győznek a választásokon, azok rabolhatnak, ők viszont - mint mondta - azt szeretnék, ha olyanok kerülnének hatalomra, akik a győzelem eredményeként szolgálhatják az országot.

A szocialista pártelnök szavai szerint véget vetnek annak, hogy a Fidesz vezette kormány zsákmánynak tekinti az országot, és véget vetnek a Fidesz-közeli cégek Magyarországának is. "El fogjuk számoltatni őket az utolsó fillérig, és véget vetünk a kormányzat kész átverés showműsorának" - szögezte le a pártelnök.

Kovács: "Véget kell vetni a félelemkeltésnek"

Kovács László úgy látja: véget kell vetni a félelemkeltésnek, mert most állását vesztheti, aki másként gondolkodik, mint a kormány, és számlálóbiztosoknak álcázott kormányőrök kutakodnak az emberek magánéletében, csak azért, mert közel laknak a vezető kormánypárti politikusokhoz. Hangsúlyozta: örömmel látja, hogy jóval többen vannak az idei május 1-jei rendezvényükön, mint tavaly, de - mint fogalmazott - akkor lesznek igazán sokan, ha majd az MSZP választási győzelmét ünneplik. Kovács beszédében kijelentette: "Hadat fogunk üzenni a szegénységnek, a Fidesz gondolkodásában nincs helye a szegényeknek, a mi gondolkodásunkban viszont nincs helye a szegénységnek, különösen a gyermekszegénységnek. Több pénzre van szükség az egészségügyben is, és nem szabad, hogy a szülők anyagi helyzetétől függjön a gyermek életpályája." - tette hozzá az elnök.

Az SZDSZ háromnapos majálist szervez

Körülbelül 2 millió forint gyűlt össze az árvíz sújtotta Jánd megsegítésére az SZDSZ május 1-jei majálisán, az óbudai Hajógyári-szigeten. Az óbudai vállalkozók és a majálison résztvevők adományaiból összegyűlt összeget Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, az SZDSZ elnöke adta át a beregi település polgármesterének. A rendezvényen a jándi polgármester elmondta, hogy az árvíz következtében másfél milliárd forintnyi kár keletkezett a település lakóházaiban.

A szabaddemokraták egyébként háromnapos majálist rendez, amelyen ismert előadók és együttesek adtak műsort az árvízkárosultak megsegítésére a budapesti Hajógyári szigeten.

Thürmer: "Kádár alatt jobb volt"

"Az elmúlt tíz évben soha ennyi esély nem volt arra, hogy a Munkáspárt bejusson a parlamentbe" - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a párt május 1-jei központi ünnepségén a fővárosban, a Hősök terén.

A szónok több ezer fős hallgatóságának ígéretet tett arra, hogy a Munkáspártot bejuttatja a parlamentbe. Thürmer Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy "a munkásokat jelenleg egyetlen párt sem képviseli a parlamentben". A Munkáspárt elnöke bírálta a kormányt, és mint fogalmazott: Kádár János alatt jobb volt, mint ma. Thürmer Gyula kifejtette: szerinte ma kizsákmányolják a munkásokat, "mindenki kaszál", csak a valódi munkások, a pedagógusok, az orvosok és a nyugdíjasok nem.

A "történelmi" Szociáldemokrata Párt a városligeti Paál László sétányon tartja majálisát.

A belügyisek Pintérrel együtt ünnepelnek

A belügyi dolgozók hagyományos majálisán, az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjának Vágóhíd utcai sporttelepén részt vesz Pintér Sándor belügyminiszter. A Vasutasok Szakszervezete a Városligetben rendezi meg hagyományos majálisát. A Vígszínház előtt, a színház megnyitásának 105. évfordulója alkalmából koncerttel egybekötött majálist rendeznek május 1-én, 12 órai kezdettel.