Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Messze, mint Makó a Fidesztől

2005.12.21. 10:26
Fideszes hős és áldozat volt néhány hete Martonosi György, akiért nem csak pártjának vezetői, de még az SZDSZ egyes politikusai is aggódtak. A Fidesz makói országgyűlési képviselője azt állította, hogy a Polgári Szó című kampánylap miatt a rendőrség és a helyi ügyészség pártállami módszerekkel dolgozva akarja őt meghurcolni, mert abban megjelent egy cikk az MSZP-s polgármester gazdagodásnak történetéről. Később kiderült, hogy az ügyben valójában egy helyi fideszes aktivista tett feljelentést, mert a "közönséges hangnemű", névtelen újság a városi fideszeseket, a Fidelitast és a polgári köröket is jól befeketítette. Martonosi azóta hol elismeri, hogy ő és munkatársai gyártották a makói közéletet felzavaró kiadványt, hol a polgári körösökre keni a felelősséget.

A belső feszültségeket félre kell tenni, most egyfelé kell húzni a kocsit, és ha a Fidesz már a célban lesz, akkor kell majd mindent polgár módjára megbeszélni - intette a makói fideszeseket a városban tartott előadásán Kövér László, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy a pártvezetés bizalma továbbra is törtetlen a helyi országgyűlési képviselőben, és Martonosi György lesz 2006-ban is a Csongrád megyei 7-es választókerület jelöltje. A választmányi elnök éppen a december 13-i fellépése előtt kapott levelet egy helyi fideszestől, amelyben a feladó azt írta: Martonosi elhibázott szövetségi politikája teljes mértékben meggátolta a jobboldal sikeres közéleti megjelenését.

Lamperth fejét követelték érte

Martonosi miatt a Fidesz novemberben még a belügyminiszter menesztését követelte, azt állítva, hogy "nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépés" áldozata lett. A képviselő novemberben számos sajtóorgánumnak nyilatkozta, hogy a rendőrség pártállami módszerekkel igyekszik megfélemlíteni őt és a munkatársait azért, mert a Polgári Szó című kiadvány a város MSZP-s polgármesterének, Búzás Péter vagyongyarapodását firtatta. Az ellenzéki politikusért még az SZDSZ egyes prominensei is aggódtak, mivel a Makó környékén több ezer példányban kézbesített, névtelen amatőr kampányújság ügyében egy 15 éve nem használt paragrafus került elő. Martonosi kampányfőnökét és titkárnőjét sajtórendészeti vétséggel vádolták meg, sőt még ujjlenyomatot is vettek tőlük, az országgyűlési laptopot és egy másik számítógépet pedig lefoglalta a rendőrség.

Hetekig provokációnak vélték

Gerberás szocialista
A szamizdatszerű Polgári Szóban Osztozni jó címen jelent meg egy rövid írás, amely az MSZP utolsó kampányából vett jelmondatok ismételgetése után lényegében egyetlen állítást dobott fel Makó polgármesteréről: Búzás Péter, Maros Fleur Kft. nevű vállalkozása 230 milliós beruházást indít Algyőn 90 milliós állami támogatással megtámogatva. Az Index szerette volna megkérdezni a gerberaüzletben érdekelt Buzás Pétert is, ám titkárságán azt mondták, hogy november végén tartott sajtótájékoztatóján már kijelentette, az lesz az utolsó alkalom, hogy beszél erről az ügyről. A polgármester tényleg tartotta magát akkori ígéretéhez. A novemberi sajtótájékoztatón viszont leszögezte, szerinte törvényes volt, hogy a feleségével felesben tulajdonolt cégük az AVOP-pályázaton 90 millió forintos támogatást nyert. Makó egyébként polgármesterének érdeklődési területéhez méltóan 2004-ben elnyerte az ország legvirágosabb városa címet. Információink szerint az önkormányzat évi 40-80 milliót költ a közterek virágkertészeti munkáira.

Az csak később derült ki, hogy a képviselő által kormánypárti elfogultsággal vádolt rendőrségi és ügyészségi vizsgálat egy helyi fideszes feljelentése alapján indult. A megyei napilap terjesztői hálózatán keresztül terített hatoldalas újságért ugyanis hetekig nem vállalta senki a felelősséget, és még a helyi jobboldal is olyan ízetlen provokációnak vélte, amelyik nekimegy ugyan a helyi szocialista polgármesternek, de tartalmával és stílusával valójában a jobboldalnak árt. Különösen rosszul jött a lap megjelenése a Makón működő mintegy harminc polgári körnek, mert a névtelen szerzők a hátoldalon a nem létező Polgári Körök Koordinációját jelölték meg kiadóként, bemártva így a helyi jobboldal civil szerveződéseit is.

Nem amatőrség, hanem baromság

Amikor Amerikában megtudtam, hogy a Fidesz volt, nem kaptam levegőt - emlékszik vissza a Hajrá Makó! Polgári Körök Egyesületének vezetője arra, amikor arról értesült, kik is készítették a városban nagy port kavaró kiadványt. A férjével makói vállalkozást vezető Mágori Józsefnét később szintén kihallgatta a rendőrség a szerinte "gyenge színvonalú és közönséges hangú iromány" ügyében. "Ez nem amatőrség, hanem baromság, egyszerre ártani a szoci polgármesternek és a jobboldalnak" - vélekedett az Indexnek nyilatkozva a polgári körös vezető, aki szerint Martonosi a történtek miatt "légüres térbe" kerül a városban. A képviselő már hosszú ideje kifejezetten rossz viszonyban volt a jobboldali civilekkel, többször szándékosan próbálta meg ellehetetleníteni a helyi Fidesznél többszörösen nagyobb aktív tagsággal működő szervezeteket - állítja Mágoriné. Példaként említi azokat az eseteket, amikor a polgári körök meghívták Rogán Antalt, máskor pedig Pokorni Zoltánt, akik elfoglaltságuk miatt Martonosin keresztül lemondták a találkozót, de a képviselő "direkt nem adta át" az üzenetet. Mágoriné elmondása szerint mindkétszer 300 ember várt hiába Martonosi miatt.

Zátonyra futtatta a szövetségi politikát

#alt#
Martonosi György és a Polgári Szó
fotó: Délmagyarország

A makói Fidesz-szervezet egyik tagja, Szabó Sámuel, aki a rendőrségi feljelentést tette, úgy véli, nem csupán a polgári körökkel áll hadilábon évek óta a képviselő, hanem személyes ellenszenvei miatt a helyi szövetségi politikát is zátonyra futtatta. Szabó feltételezése szerint erről és a Polgári Szó megjelenése után kialakult helyzetről a Fidesz országos vezetésének nincs információja. "Makó túl messze van, a 200 kilométer elég, hogy Martonosi hegemón szerepet tartson fenn a pártközponttal való kommunikációban" - mondta az aktivista. Szabó egyébként úgy ítéli meg, az általa még ismeretlen tettes ellen kezdeményezett eljárás során a rendőrség csak azt tette, ami a feladata volt, Martonosi viszont tovább rontva a helyzeten, belerúgott mindenkibe, aki az igazság kiderítését akarta elérni. Ráadásul a Polgári Szóval Martonosi kilőtte a Fidesz egyik legjobb kampánytémáját is, állítja a fideszes. Búzás Péter szocialista polgármester vagyonosodásáról eddig csak suttogtak a városban, a botrányt okozó lap adott az ügynek először nyilvánosságot. Szabó Sámuel szerint viszont ezután nehéz lesz úgy nyúlni a témához, hogy a kormányoldal ne érvelhessen a durva hangnemű Polgári Szóval.

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk azt is állította, a botrányt keltő lapba olyan képet is beszerkesztettek, amelyik kifejezetten arra szolgált, hogy a városi Fidelitas-szervezetre terelje a gyanút abban az esetben, ha nem derülne ki egyértelműen, ki készítette a botrányújságot. Két makói jobboldali pedig elmondta azt is, hogy Martonosi az ősszel megkereste azzal a kéréssel, írjon cikket egy készülő újságba.

Kinek állt érdekében?

Csak azokkal van rossz viszonyom, akik nem kapcsolódtak be a választókerületi Fidesz munkájába - jelentette ki az Indexnek Martonosi György. A képviselő arra a felvetésre, hogy a város számos jobboldali politikusa szerint csak nélküle lenne esélye a Fidesznek 2006-ban, azt mondta: "sokféle ember van, sokféle elképzeléssel", de őt egyszer egyhangúlag, egyszer pedig két tartózkodással választották meg a párt 2006-os jelöltjének. (Forrásaink szerint a 150 tagú helyi alapszervezetből mintegy 30-an vettek részt az egyszer meg is ismételt választásban.)

A nyomozással kapcsolatban a képviselő kitartott amellett, hogy a Polgári Szót nem ő és kampányfőnöke, hanem "polgári körösök csinálták". Martonosi azonban novemberben több sajtónyilatkozatában lényegében elismerte, hogy ő és munkatársa, Endes Zsigmond állították elő a kiadványt, sőt a sajtóban már hetekkel ezelőtt napvilágot látott a vizsgálat néhány eredménye: Martonosi kért ajánlatokat a Polgári Szó nyomdai előállításához, laptopján pedig megtalálták a lap szerkesztett oldalait. A képviselő az Indexnek azt is állította, hogy a rendőrség saját szakállára dolgozott az ügyben, de a szálakat valójában a helyi ügyészség mozgatta. "Itt más összefüggések működnek, nem az országos vetületek csapódnak le" - fejtegette az igazságügyi szervek munkájáról a képviselő. Az igazi mozgatórugót viszont akkor találjuk meg, ha feltesszük a kérdést, "kinek állt érdekében, hogy azok az információk, amelyek benne voltak a lapban, ne jelenjenek meg" - adott magyarázatot az egész ügyre Martonosi.

Mindenki nyert

A makói választókörzetben eddig szinte valamennyi parlamenti párt adott már egyéni képviselőt. 1990-ben MDF-es, 1994-ben MSZP-s, 1998 kisgazda, 2002-ben Fidesz-MDF-es képviselő menetelhetett a hagyma városából a Parlamentbe. Ennek fényében meglepő, hogy a polgármesteri posztot 1994 óta a szocialista Buzás Péter tölti be, országgyűlési választást azonban még nem sikerült nyernie. Buzás 2002-ben is indult, de Martonosi György kétezer szavazatot vert rá. Most ismét megküzdenek egymással.