Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Az unióban is lehet disznótorozni

2003.01.11. 11:47
A sertésválság kellős középen kapták a rémhírt a vidék malactartói, hogy az EU-ban nem lehet házilag disznót vágni. A disznóvágás jelenlegi formájában valóban nem EU-konform rítus, és a tartás gyakorlatán is változtatni kellene, de arról szó sincs, hogy a disznótort, mint nemzeti intézményt bárki is be akarná tiltani. A politikus szerint csak sanda politikai rémhírterjesztés, hogy 2004-től tilos lesz a házi disznóölés.
Az uniós csatlakozás miatt a házi sertésvágással kapcsolatban főleg a jogi szabályozás területén lesznek változások. A jogharmonizáció állategészségügyi fejezetét az EU Magyarországgal még nem zárta le, így a házi vágással kapcsolatban jelenleg csak találgatnak a gazdák. Több fórumon elhangzott már, hogy a szigorú szabályok miatt tilos lesz házilag disznót vágni.

Abszurd

A félelmek nagy része megalapozatlannak tűnik, még akkor is, ha az EU-ban élelmiszerhigiéniai szempontból mintának tekintett szigorú német gyakorlatot vesszük alapul. Ugyanis egy dolog a németeknél is régóta változatlan: ha nem nagyüzemi tartásról van szó, a gazda - portáján belül - gyakorlatilag mindent saját elképzelése szerint végezhet.

Ne feszegessük
A hírverés után a parlamentben a szocialista Karakas János feszegette a témát. A képviselő szerint a "kérdést a csatlakozás után kell rendezni". Kifejtette, hogy "bármennyire is törekszünk az EU-konformitásra, Magyarországon egy társadalmi tradíciót nem lehet máról holnapra törvényileg majdhogynem eltiltani". A politikus szerint a disznóölés nekünk olyan, mint a spanyoloknak a bikaviadal.

"Teljesen abszurd gondolat, hogy a házi disznóölést betiltják - mondta érdeklődésünkre Orosz Sándor, az MSZP Agrár- és Vidékpolitikai Tagozatának alelnöke. - A hagyományos disznóölés gyakorlatában csak egy momentum változik, jelesül, hogy a jövőben nem lehet a 'birkózzuk le, és szúrjuk torkon' módszerrel végezni az állattal. Előtte el kell kábítani."

Orosz Sándor az Indexnek elmondta, hogy nem érti, kinek áll érdekében ilyen rémhíreket terjeszteni. Szerinte sanda politika szándék vezérli a híresztelőket.

Az ölés módszere

A konformizálás második körét is lerótta már az FVM; egyelőre kérdéses, hogy milyen eredménnyel. Tavaly áprilisban módosították a vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól szóló FVM rendeletet. Az állatvédelmi törvény szerint ésszerű ok nélkül senki sem okozhat az állatnak szenvedést, ezért a leölés csak kábítás után és a fájdalom elkerülésével végezhető.

Újabban sokszor elektromos árammal kábítják el az állatot, de a legtöbb helyen a régi, jól bevált módszert alkalmazzák: késsel szúrják le a malacot, mindenféle kábítás nélkül. Nagyüzemi tartásnál talán még ellenőrizhető, hogy milyen eljárást használ a gazda, de a hátsó udvarokban rendezett horror jelenetiért valószínűleg senkinek nem kell felelnie 2004 után sem.

Mit egyen a disznó?

A vidék nemrég sokkot kapott a tápolás reformja miatt. A gazdák körében nagy felháborodást váltott az uniós jogharmonizáció jegyében született módosítás, mely szerint szeptembertől a malacot nem etethetik moslékkal, vagyis az emberi fogyasztásból visszamaradt ételmaradékkal. (Tehát a hadsereg, kórházak, közintézmények, éttermek ezek után nem adhatják el a maradékot.)

A cinikus gazdák szerint ez jó, mert így legalább biztos lesz a gyorséttermek alapanyag-ellátása. Pedig ez egyáltalán nem vicces, mert tényleg, mit egyen ezután a disznó, és mi lesz a rengeteg maradékkal. Egy szegedi gazdagyűlésen nemrég azt tanácsolta az FVM egyik előadója, hogy a moslékot ezentúl a kutyáknak és a macskáknak adják oda.

Orosz Sándor szerint kissé elhamarkodott ez a módosítás, és érdemes azon eltűnődi, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek a drasztikus változtatásnak. A politikus úgy látja, még ez a kérdés sincs lezárva, és valószínűleg módosítani kell majd a rendeletet.