Judit
2 °C
7 °C

A Malév-vezért engedetlensége miatt menesztik?

2000.10.25. 19:32
Közös megegyezéssel távozik Kovács Ferenc, a Malév vezérigazgatója. Egyelőre sem a cég, sem a 97 százalékban tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. nem kommentálja a légitársaság vezetőjének lépését, ám a háttérben minden megfigyelő a cég közelgő privatizációját és a tervezett létszámcsökkentéseket sejti.
Majdnem pontosan egy évig ült a Malévnál 23 éve dolgozó Kovács Ferenc a vezérigazgatói székben, amelyben az utóbbi két esztendőben senki sem tudott ennél hosszabb időt eltölteni.

Szathmáry Sándor 1995 október 14-ei távozta után éppen Kovács, a Malév Air Cargo akkori igazgatója vette át két hétre az ideiglenes irányítást. A rendkívüli közgyűlés ezután Pongrácz Antalt, a Szerencsejáték Rt. korábbi vezérét nevezte ki a légitársaság első emberének. Egy szűk évvel később, 1999 október másodikán Pongrácz munkaviszonyát megszüntették, helyére addigi helyettese, Kovács Ferenc került.

Bár az ügyben eddig sem a Malév, sem az állami tulajdonos nem volt hajlandó megszólalni, szakmai körökben két lehetséges konfliktusforrást emlegetnek. Az egyik a légitársaság közelgő privatizációja. Az ÁPV Rt. egyfordulós, zárt pályázaton ajánlja fel a cég papírjainak kis részét. Az új tulajdonos azonban rögtön köteles tőkét emelni, így részesedése 50 százalék mínusz egy szavazatra növekszik.

A másik lehetséges vitás pont az, hogy az állami tulajdonos jelentős létszámleépítést szeretne végrehajtatni a Malévnál, amit Kovács a Havaria Press hírügynökség tudomása szerint nem volt hajlandó megtenni.

Szintén a Havaria információja, hogy Kovács Ferenc utóda Antal Erzsébet, a Malév eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Vitézy július vége óta betegállományból vezeti az LRI-t

Valószínűleg visszavonja a közlekedési és hírközlési miniszter a Légiforgalmi és Repülõtéri Igazgatóság (LRI) megbízott igazgatója, Vitézy András megbízását.

Az LRI-nél elmondták: Vitézy András július vége óta betegállományban van. Közölték azt is, hogy amíg nem rendeződnek az LRI tulajdonosi jogaival kapcsolatos kérdések, addig nem várhatók változások az igazgatóság összetételében. Vitézy András igazgatói megbízatása előtt miniszteri biztosként tevékenykedett az LRI-nél. Nógrádi László közlekedési és vízügyi miniszter azonban nem sokkal beiktatása után megszüntette a miniszteri biztosi posztot, így Vitézy András június eleje óta megbízott igazgatóként vezeti az LRI-t.

Vitézy Andrást a Paksi Atomerőmű Rt. október 17-én tartott rendkívüli közgyűlésén a társaság felügyelőbizottságának elnökévé választották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?