Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Sztrájk miatt késtek a Malév-gépek

2004.03.22. 16:06
Kétórás munkabeszüntetést tartott hétfőn a Malév-gépeket kiszolgáló földi személyzet egy része, ezért bizonyos járatok nem, vagy csak késve szálltak fel. A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke eredményesnek tartja az akciót.
A repülőgépek ferihegyi földi kiszolgálását végző munkavállalók figyelmeztető sztrájkja miatt néhány Malév járat kisebb-nagyobb késést szenvedett, miközben a Ferihegy 2/B terminált terrorveszély miatt ki kellett üríteni.

A szakszervezet vezetője eredményesnek tartja az akciót, Csorba Attila, a hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájkot szervező Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a sztrájkot követően az MTI-nek elmondta: eredményes volt a felhívásuk. "A szolgálatot teljesítő 260 munkavállalóból 208-an szüntették be a munkát" - mondta. A további érdekképviseleti lépések elsősorban a tárgyalások eredményétől függenek - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Maximum 25 perces késés

Sándor László, elnök-vezérigazgató hétvégi, a külön megállapodást kizáró kijelentésére reagálva Csorba Attila hangsúlyozta, hogy a munkáltató korábban is kötött egy-egy szakszervezettel külön megállapodást, például az LDFSZ-szel is, azonban a menedzsment azóta sem teljesítette az ebben foglaltak egy részét. Példaként említette a bérfelzárkóztatásra tett munkáltatói ígéretet, amiben szavai szerint érdemi lépés nem történt.

Krebsz Adrien a Malév szóvivője beszámolt arról, hogy a munkabeszüntetés nem okozott késést az érkező járatoknál. "A 14 induló gép közül a menetrend szerinti időnél korábban indult egy, időben nyolc, kisebb-nagyobb, maximum 25 perces késéssel öt gép szállt fel. A szóvivő megerősítette, hogy a munkáltató hétfőn délután újra tárgyalóasztalhoz ül az érdekképviseletekkel.

Bértárgyalások hetek óta

Az LDFSZ vasárnap jelentette be a hétfői, kétórás munkabeszüntetést. Az érdekképviselet azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert ismertetése szerint a munkakörülményekkel kapcsolatos érdekegyeztető eljárás több fordulójában nem vett részt a Malév Rt. delegációjának vezetése.

A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy a Ferihegyen működő három reprezentatív szakszervezet szombaton létrehozta a Légiközlekedési Érdekképviseletek Szövetsége nevű tömörülést, ezerötszáz fős létszámmal. A Malév elnök-vezérigazgatója, Sándor László ugyancsak vasárnap jelentette be: a Malév Rt. vezetése a hat szakszervezettel a kollektív szerződésnek megfelelően folytatja hetek óta a bértárgyalásokat, az LDFSZ pedig ezen a bértárgyaláson kívül terjesztette elő követelését. "A Malév Rt. csak a hat szakszervezettel együtt tárgyalhat a bérkövetelésekről" - mondta.

Terror-riadó

Javában tartott a sztrájk, amikor az egyik várócsarnokban gazdátlan bőrönd keltette fel a figyelmet. A reptéri rendőrség részlegesen kiürítette a Ferihegy 2/B terminált, és kihívták az ORFK rendőreit is, akik bombabiztos védőfalal vették körül a gyanús csomagot.

Mint azt Németh Lajos az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese az Indexnek elmondta, a reptéri biztonsági szolgálat végül egy játék tangóharmónikát talált az elszállított poggyászban, tehát tényleges veszélyhelyzet nem volt.