Klaudia
-4 °C
2 °C

A Malév modellügynökségre bízta biztonsági feladatait

2003.04.24. 13:13
Egy olyan cég nyerte el a Malév munka-, tűz- és környezetvédelmi feladataira kiiírt pályázatot, amely a meghívásos tender napján vette fel tevékenységi körébe az előbb említett munkaköröket. A cégnek "fogalma sem volt" arról, hogy a Malév ilyen tendert ír ki, a meghívás teljesen váratlanul érte őket. Az ÁPV Rt. vizsgálódik, Szíjjártó Péter fideszes politikus által tetemre hívott Keller László hallgat.
Keller László, László Csaba, és Medgyessy Péter válaszára vár Szíjjártó Péter fideszes politikus, azzal kapcsolatban, hogyan nyerhette el egy korábban modell és reklámügynökség a Malév munka-, tűz- és környezetvédelmi feladataira kiírt pályázatát. A cég aznap vette fel tevékenységi körébe ezeket a feladatokat, amikor a meghívták a tenderre.

"Medgyessy és a szocialista klientúra ámokfutása"

A politikus úgy tudja, hogy a Carriere Kft. végül 720 millió forintért vállalta el azt a munkát, amelyet a szintén meghívott, ám az üzlettől elesett EU-Syncronic Kft. 400 millió forintért vállalt volna el. A politikus információi szerint Huszty András, a Malév igazgatótanácsának lemondott elnöke baráti kapcsolatban áll a projektért felelős Malév-vezetővel, aki a Carriere Kft. vezetőjével van barátságban.

"Úgy tűnik, Medgyessy Péter tehetetlen a szocialista klientúra ámokfutásaival szemben, nem tudja megfékezni azokat a kormányzathoz közel álló barátokat, akik sok száz millió forintért kötnek szerződéseket az adófizetők terhére" - mondta Szijjártó Péter.

A Carriere Kft. szakmai ügyvezető igazgatója, Tóth Ernő az Indexnek elmondta, hogy mióta a szerződést megkötötték, és a körülmények lehetővé tették, a Carriere végzi a Malévnál a munka-, tűz- és környezetvédelmi feladatokat. Úgy tudjuk, hogy a körülmények az irodák kialakítását és a számítógépekkel való felszerelését jelentették. A cég ügyvezetője nem vállalkozott arra, hogy a Malévvel kötött szerződésről nyilatkozzon, ugyanakkor azt az információt kaptuk, hogy a Carriere Kft.-nek "fogalma sem volt" arról, hogy a Malév ilyen tendert ír ki, s a meghívás teljesen váratlanul érte őket.

Az ÁPV Rt. vizsgálódik

Az ÁPV Rt-nél vizsgálatot folytatnak a szerződés körülményeit tisztázandó. A privatizációs szervezetnél elmondták, hogy természetes, ám nem gyakori, hogy vizsgálatot kezdeményeznek egy-egy cégük szerződései miatt. A Malév elzárkózott a nyilatkozattól.

A Pénzügyminisztérium még március végén kérte az ÁPV Rt.-t a vizsgálat lefolytatására, május közepére ígérik annak eredményét. Máté Dániel az Indexnek azt mondta: ezt követően, csakúgy mint a Forgách és Kiss ügyvédi irodával kötött szerződés esetében, levonják a megfelelő konzekvenciákat.

Keller Lászlót nem tudtuk elérni.