Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Háromszázmilliárdos mentőöv a Malévnak

2001.09.24. 20:54
A törvényhozás módosította a kétéves költségvetést és 950 millió dolláros kezességvállalást szavazott meg a nemzeti légitársaságnak. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a Malév gépei éjfél után is zavartalanul közlekedhessenek.
A parlament sürgős döntésére azért volt szükség, mert az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadás következtében az üzleti biztosítók felmondták minden légitársaság felé az érvényben lévő felelősségbiztosítási szerződések háborús kockázatokra, gépeltérítésre és egyéb hasonló rendkívüli eseményre vonatkozó záradékát.

Egyúttal a harmadik személyekkel szembeni felelősség esetében a biztosítási fedezet mértékét egységesen, minden légitársaságnak 50 millió USD-ra mérsékelték. Ezzel szemben a nemzetközi légi közlekedésben a működéshez szükséges fedezet egymilliárd dollár. A két összeg közötti különbségre, azaz 950 millió dollárra - közel háromszázmilliárd forintra - a parlament döntése nyomán a kormány készfizető kezességet vállal.

Ez a vállalás 30 napra szól, amely szükség esetén meghosszabbítható. A kötelezettségvállalás a törvénymódosítás indokolása szerint összhangban áll a az EU pénzügyminiszterei által erre a problémára adott válaszával. A szocialisták azt szerették volna elérni, hogy a kormánynak a 30 napos garancia lejárta után be kelljen számolnia az állami segítségben már a közelmúltban is részesített légitársaság pénzügyi helyzetéről, amit azonban a koalíciós többség elvetett.

A garanciavállalás korábban abban a határozati javaslatban szerepelt, amely a légtérhasználat átengedéséről szólt az Egyesült Államoknak. Az ellenzék azonban jelezte, hogy a légtér átengedését és a Malévnak nyújtandó segítségről nem hajlandó egy javaslatban szavazni.