Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem engedték be az utasokat Ferihegyre

2001.09.16. 08:33
Vasárnap kora hajnalban botrányos jelenetek játszódtak le a Ferihegyi repülőtéren. A reptér épületét ugyanis nem nyitották ki öt óráig, így rengeteg ember volt kénytelen a szabadban várakozni, többen közülük a szabad ég alatt, az esőben. Mindez azért, mert éppen ekkorra ért oda a biztonsági őrség.
Mivel a Malév korábban kérte az utasokat, hogy felszállás előtt 3 órával érjenek ki Ferihegyre, már kora hajnalban komoly tömeg alakult ki a bejárat előtt. Az ajtókat azonban órákon át nem nyitották ki.

A hidegben várakozók közül volt olyan, aki nem bírta tovább, és dörömbölni kezdett a bezárt üvegajtón - számolt be az Index éjjeli ügyeletesének egy szemtanú. Az elcsigázott embereket végül hajnali ötkor engedték be a repülőtér területére. Az Indexnek beszámoló utas megkérdezte egy alkalmazottól, hogy mi volt az oka az érthetelen késlekedésnek. Azt a választ kapta, hogy a biztonsági őrség emberei késtek. "Tegnap sikerült négykor kinyitnunk" - tette hozzá az őszinte malévos.

A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság weboldalán található információk szerint a ma reggel induló járatok átlagosan tíz percet késnek.

A Malév Ganderbe irányított, eredetileg New York-ba induló járata várhatóan vasárnap reggel érkezik haza. A Malév vasárnap újra indítja Budapest-New York és New York-Budapest járatait. Ezzel visszaáll a légihíd a két város között - nyilatkozta Danks Emese, a légitársaság szóvivője az MTI-nek. A Malév New Yorkban várakozó 300 utasa ottani idő szerint várhatóan vasárnap 17 óra 45 perckor indulhat Ferihegyre, ahova hétfőn budapesti idő szerint reggel 8 óra 50 perckor érkezhet meg.

A két város közti légi forgalom helyreállításának feltétele volt, hogy a Malév életbe léptesse az USA Közlekedési Minisztérium Szövetségi Légügyi Hivatala által kiadott biztonsági intézkedéseket. Ez nagyjából a Malév által amúgy is alkalmazott biztonsági intézkedések szigorítását jelenti.