Nem olvasták fel az ellenőrző listát

2000.08.04. 12:57
A ,,mulasztás tényét rögzítette" a Légügyi Igazgatóság, amikor rekonstruálta a Malév Tu-154-es repülőgépének szaloniki leszállását - mondta el az Indexnek Pető György szóvivő. Néhány héttel ezelőtt a magyar gép a görög városban csak másodszorra tudott landolni, mert az első alkalommal nem volt kieresztve a futóműve. Pető György elmondta: a vizsgálat még nem zárult le, de az már nyilvánvaló, hogy a leszállás előtt a Malév-gép személyzete elmulasztotta az ,,ellenőrző lista" (check list) felolvasását, és ezért kísérelték meg behúzott futóművel a landolást.

TU-154
Korábbi - hivatalosan meg nem erősített - hírek szerint a másodpilóta nem eresztette ki a futóművet (ez ugyanis a Tu-154-eseken az ő dolga, de várhatóan a felelősség alól a kapitány sem vonhatja ki magát, hiszen az ellenőrzés az ő kötelessége). Az Indexnek a görög légügyi hatóság szakembere néhány hete el is mondta: a szaloniki iránytótorony figyelmeztette a magyar repülőt arra, hogy nincs kiengedve a futóműve.

Pető György, a magyar légügyi hatóság szóvivője ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a magnófelvételek alapján az sem kizárt, hogy a görög légiirányítás is hibázott. Ezt az is valószínűsíti, hogy a Malév járata igen bonyolult körülmények között volt kénytelen leszállni Szalonikiben.

A magyar gép előtt szállt fel például egy Boeing 757-es - a Népszabadság szerint -, s az is gondot okozhatott, hogy nem a polgári gépeknek fenntartott leszállópályára irányították a Malév-járatot, hanem egy katonai célokra használt - kevésbé műszerezett, speciális irányítást megkövetelő - pályára.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy miután a Malév-gép behúzott futóművel súrolta a betonpályát (korábbi hírek szerint egyébként akár kétszáz méteren keresztül is érintkezhetett a talajjal a gép hasa), a kapitány óriási lélekjelenlétről tanúskodva cselekedett: ismét a magasba emelte a Tu-154-est, és másodszorra már biztonságosan leszállt a járat Szalonikiben. Pető György szerint így ,,a tragédiát a pilóta profizmusának köszönhetően sikerült elkerülni".  • Tippek
  • Biztosítás