Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Defend mellett a Budai Hengermalom Rt. is Csintalané

2002.05.13. 10:08
Csintalan Sándor, az MSZP volt politikusa nem csak a Defend kft-ben szerzett tulajdonrészt, hanem a korábban a szocialisták érdekeltségi körébe tartozónak tartott Budai Hengermalom Rt-t is megvásárolta. Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy a tranzakciót az általa a két választási forduló között alapított cég bonyolította le. A szocialisták szerint a leköszönő kormány Csintalant is eszközül használja ahhoz, hogy elleplezze törvénytelenségeit.
A Defend Kft. kisebbségi tulajdonrésze mellet Csintalan Sándor megszerezte ötéves törlesztésre a Budai Hengermalom Rt. százszázalékos tulajdonát is. A céget a most távozott MSZP-s politikus által vezetett Rác-Ing Kft. vásárolta mag - értesült a Magyar Hírlap.

A Rác-Ing Kft-t. április 15-én, a két választási forduló között hozta létre Csintalan, aki az ingatlanhasznosító-beruházó társaságban közvetlen befolyással rendelkezik a cégadatok szerint.

Zűrös előélet

Tavaly áprilisában vádirat készült a Hengermalom vezetői ellen. Ekkor csalással, hűtlen kezeléssel, sikkasztással és adócsalással vádolta a Fővárosi Főügyészség az egykor MSZP közeli vállalkozók tulajdonában álló Budai Hengermalom Kft. vezetőit - derül ki a vádiratból.

Az ügyletek értéke töredéke azon közel négymilliárdnyi postabankos forrásnak, amellyel nem tudtak elszámolni. A nyomozást gátolta, hogy az iratok többsége csőtörés "áldozatává" vált.

A vádirat szerint Károlyi Vilmos, a Budai Hengermalom Kft. ügyvezetője 2400 mázsa lisztet tulajdonított el jogtalanul az általa vezetett vállalkozástól, a cég gazdasági igazgatója, Kelemenné Horváth Éva segítségével. A Fővárosi Főügyészség szerint Károlyi valótlan tartalmú számlákkal közel 8 millió forintos kárt okozott a Hengermalom Kft.-nek, a Szent Grál Bt. és a Schmidt Kft. által a Hengermalom Kft. felé kiállított fiktív számlák miatt pedig mintegy 170 millió forintos vesztesége származott a társaságnak, s közel 26 millió forint áfa-visszaigényléssel a költségvetést is megkárosították. A Fővárosi Főügyészség szerint Károlyi Vilmos megtévesztette az IKIM-et, és az MFB Rt.-t, ezáltal az állam által biztosított gazdasági előnyt jogosulatlanul szerezte meg a Budai Hengermalom Kft. részére.

Korlátozott tulajdonjog

Az új kft. üzemeltetési és értékesítési sikerdíjra szerződött, ugyanakkor tulajdonjoga a Budai Hengermalom Rt.-ben erősen korlátozott, ugyanis a vételárat nem készpénzben, hanem ötéves törlesztőrészletre vállalta, amiért elidegenítési tilalom terheli - mondta Csintalan a Magyar Hírlapnak.

Ugyanakkor ennek az ügyletnek nincs semmi köze Princz Gáborhoz, a Budai Hengermalom Rt.-nek több mint 2 milliárd forintot kölcsönző Postabank egykori elnök-vezérigazgatójához - közölte a leköszönő képviselő.

Miben bízik Csintalan?

Csintalan Sándor
Korábban beszámoltunk arról, hogy Csintalan lett a vezetője a Defend Security Kft-nek. A most felálló kormány vezető pártjában az a vélemény alakult ki: újabb lépéseivel Csintalan végképp kiírta magát a politikából. Egykori pártja elhatárolja magát Csintalantól.

Felvetődik a kérdés - írja a Magyar Hírlap -, hogy Csintalan miben bízik, ha egyszer volt pártja a Defend valamennyi szerződését készül kivizsgáltatni, a Magyar Postával kapcsolatos szerződéssel kapcsolatban pedig elrendelték a nyomozást. A feljelentés különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával érkezett - a vagyoni hátrányt a feljelentő 156 millió forintban jelölte meg.

Csintalan a Népszabadságnak azt mondta, hatvanmillió forint hitelt vett fel a cégvásárlásokra, a mellé az ötvenmilliós hitel mellé, amelyik legutóbbi - az idén februári - vagyonbevallásában szerepel.

'A távozó kormány áll a háttérben'

Az MSZP vasárnap nem akarta kommentálni Csintalan állításait. Juhász Ferenc, a párt alelnöke pénteken a Népszabadságnak azt mondta, hogy az MSZP-nek évek óta nincsen kapcsolata egykori képviselőjével, aki az utóbbi időben már nem is jelent meg a parlamenti üléseken. A pártnak a Defend-eladásról ugyancsak pénteken kiadott közleménye szerint "a távozó kormány utolsó intézkedéseivel elleplezni igyekszik az esetleges törvénysértéseket, akadályozza a tisztázatlan viszonyok feltárását, és mindehhez eszközül szinte bárkit képes használni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?