Vilhelmina
12 °C
28 °C

A Defend mellett a Budai Hengermalom Rt. is Csintalané

2002.05.13. 10:08
Csintalan Sándor, az MSZP volt politikusa nem csak a Defend kft-ben szerzett tulajdonrészt, hanem a korábban a szocialisták érdekeltségi körébe tartozónak tartott Budai Hengermalom Rt-t is megvásárolta. Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy a tranzakciót az általa a két választási forduló között alapított cég bonyolította le. A szocialisták szerint a leköszönő kormány Csintalant is eszközül használja ahhoz, hogy elleplezze törvénytelenségeit.
A Defend Kft. kisebbségi tulajdonrésze mellet Csintalan Sándor megszerezte ötéves törlesztésre a Budai Hengermalom Rt. százszázalékos tulajdonát is. A céget a most távozott MSZP-s politikus által vezetett Rác-Ing Kft. vásárolta mag - értesült a Magyar Hírlap.

A Rác-Ing Kft-t. április 15-én, a két választási forduló között hozta létre Csintalan, aki az ingatlanhasznosító-beruházó társaságban közvetlen befolyással rendelkezik a cégadatok szerint.

Zűrös előélet

Tavaly áprilisában vádirat készült a Hengermalom vezetői ellen. Ekkor csalással, hűtlen kezeléssel, sikkasztással és adócsalással vádolta a Fővárosi Főügyészség az egykor MSZP közeli vállalkozók tulajdonában álló Budai Hengermalom Kft. vezetőit - derül ki a vádiratból.

Az ügyletek értéke töredéke azon közel négymilliárdnyi postabankos forrásnak, amellyel nem tudtak elszámolni. A nyomozást gátolta, hogy az iratok többsége csőtörés "áldozatává" vált.

A vádirat szerint Károlyi Vilmos, a Budai Hengermalom Kft. ügyvezetője 2400 mázsa lisztet tulajdonított el jogtalanul az általa vezetett vállalkozástól, a cég gazdasági igazgatója, Kelemenné Horváth Éva segítségével. A Fővárosi Főügyészség szerint Károlyi valótlan tartalmú számlákkal közel 8 millió forintos kárt okozott a Hengermalom Kft.-nek, a Szent Grál Bt. és a Schmidt Kft. által a Hengermalom Kft. felé kiállított fiktív számlák miatt pedig mintegy 170 millió forintos vesztesége származott a társaságnak, s közel 26 millió forint áfa-visszaigényléssel a költségvetést is megkárosították. A Fővárosi Főügyészség szerint Károlyi Vilmos megtévesztette az IKIM-et, és az MFB Rt.-t, ezáltal az állam által biztosított gazdasági előnyt jogosulatlanul szerezte meg a Budai Hengermalom Kft. részére.

Korlátozott tulajdonjog

Az új kft. üzemeltetési és értékesítési sikerdíjra szerződött, ugyanakkor tulajdonjoga a Budai Hengermalom Rt.-ben erősen korlátozott, ugyanis a vételárat nem készpénzben, hanem ötéves törlesztőrészletre vállalta, amiért elidegenítési tilalom terheli - mondta Csintalan a Magyar Hírlapnak.

Ugyanakkor ennek az ügyletnek nincs semmi köze Princz Gáborhoz, a Budai Hengermalom Rt.-nek több mint 2 milliárd forintot kölcsönző Postabank egykori elnök-vezérigazgatójához - közölte a leköszönő képviselő.

Miben bízik Csintalan?

Csintalan Sándor
Korábban beszámoltunk arról, hogy Csintalan lett a vezetője a Defend Security Kft-nek. A most felálló kormány vezető pártjában az a vélemény alakult ki: újabb lépéseivel Csintalan végképp kiírta magát a politikából. Egykori pártja elhatárolja magát Csintalantól.

Felvetődik a kérdés - írja a Magyar Hírlap -, hogy Csintalan miben bízik, ha egyszer volt pártja a Defend valamennyi szerződését készül kivizsgáltatni, a Magyar Postával kapcsolatos szerződéssel kapcsolatban pedig elrendelték a nyomozást. A feljelentés különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával érkezett - a vagyoni hátrányt a feljelentő 156 millió forintban jelölte meg.

Csintalan a Népszabadságnak azt mondta, hatvanmillió forint hitelt vett fel a cégvásárlásokra, a mellé az ötvenmilliós hitel mellé, amelyik legutóbbi - az idén februári - vagyonbevallásában szerepel.

'A távozó kormány áll a háttérben'

Az MSZP vasárnap nem akarta kommentálni Csintalan állításait. Juhász Ferenc, a párt alelnöke pénteken a Népszabadságnak azt mondta, hogy az MSZP-nek évek óta nincsen kapcsolata egykori képviselőjével, aki az utóbbi időben már nem is jelent meg a parlamenti üléseken. A pártnak a Defend-eladásról ugyancsak pénteken kiadott közleménye szerint "a távozó kormány utolsó intézkedéseivel elleplezni igyekszik az esetleges törvénysértéseket, akadályozza a tisztázatlan viszonyok feltárását, és mindehhez eszközül szinte bárkit képes használni".