Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hegedűs püspök pereli a Magyar Narancsot

2001.12.03. 11:39
Hegedűs Loránt református püspök 5 millió forint nem vagyoni kártérítést követel a hetilaptól azért, mert az egy júniusban megjelent cikkében többek között "hajlott korú főnácinak" titulálta őt. A Magyar Narancs azzal védekezik: nem tényeket, csupán értékelést közöltek.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött Hegedűs Loránt, református püspök Magyar Narancs ellen indított személyiségi jogi pere. A püspök, a Magyar Narancs 2001. június 7-én megjelent számában szereplő cikk azon kijelentéseit sérelmezi, amelyben őt ""a magyar politikai antiszemitizmus szigorú nagypapa figurájának"", ""felekezeti górénak"" és ""hajlott korú főnácinak"" nevezik.

Hegedűs, aki a tárgyaláson személyesen nem jelent meg, 5 millió forint nem vagyoni kártérítést és az újságban megjelenő elégtételadást kért. A Magyar Narancs képviselői elmondták, hogy Hegedűs nem azt a nyelvezetet használja, amelyet a Magyar Narancs olvasótábora, ezért kifogásolja a góré kifejezést. A sérelmezett kifejezések nem tényállítások voltak, azok csupán az értékelés kategóriájába tartoznak.

A püspök ügyvédje elmondta, hogy a Magyar Narancs útszéli hangnemben ír, de az ügy elbírálásánál nem az olvasótáborának értékrendje a mérvadó, hanem az általánosan elfogadott erkölcsi normák. Becsületsértő egy ötven éve szolgáló egyházi méltóságot egyszerűen csak legórézni és antiszemitizmussal vádolni.

A bíróság a tárgyalást 2002 márciusára halasztotta el, és kötelezte a felperest, hogy írásbeli bizonyítékait 30 napon belül nyújtsa be.