Emma
9 °C
26 °C

Kétszáz képviselő még idegenkedik az e-parlamenttől

2005.02.16. 15:45
Hatvanmillió forintot spórol évente a parlament, miután jelentősen csökkentették a papírfelhasználást, az előterjesztések jórészét a parlamenti képviselők fele már nem kapja meg papír alapon. Mandur László országgyűlési alelnök szerdai tájékoztatóján jelentette be, hogy a 385 parlamenti képviselő közül 185-en nem, 200-an viszont még elkérik a papíralapú előterjesztéseket. Változás ugyanakkor, hogy a politikusok tavaly június óta már nem kapják meg futárpostával az anyagokat, hanem a képviselői irodaházban vehetik át a dokumentumokat.

Fél éve vezette be az Országgyűlés az elektronikus futárszolgálatot, amely felváltotta a papíralapú futárpostát, ismertette sajtótájékoztatója apropóját Mandur László. Az Országgyűlés alelnöke közölte, korábban minden hétvégén gépjárművel hordták szét a dokumentumokat az ország legkülönbözőbb pontjaira.

Búcsú a hagyományos futárpostától

"Fél éve megköszöntük a futárok tevékenységét", jelezte az alelnök, majd hozzátette, az érintettek a belügyi tárca alkalmazásában álltak és tudomása szerint átszervezéssel oldják meg a további foglalkoztatásukat.

Mint Mandur szavaiból kiderült a szeptember elsejével életbe léptetett szabályok eredményeképpen harminc százalékkal csökkent a papírfelhasználás a parlamentben, ami 3 millió fénymásolt lap megtakarítását jelenti. Jelentős lépésként értékelte, hogy az előterjesztéseket a képviselőkkel együtt ismerheti meg bárki, mivel az Országgyűlés honlapján teszik közzé azokat, nem például jelszóval elzárt oldalakon.

Papírtakarékos előterjesztések

Az adatokat sorolva Mandur László elmondta, hogy az Országgyűléshez benyújtott törvény- és országgyűlési határozati javaslatokat tavaly szeptembere előtt 650 példányban kellett benyújtani, míg ez a szám mostanra 216-ra csökkent. Azért kell még mindig ennyi példányban elkészíteni az anyagokat, mert a 385 képviselő közül kétszázan még papíron is kérnek bizonyos anyagokat, ilyenek például az önálló indítványok, a napirendi javaslatok, a bizottsági ajánlások, illetve bizottsági ülések meghívói. A képviselők csaknem fele, 185-en viszont már semmilyen anyagot nem kérnek papíron.

A büdzsén hatszázezer oldalt spóroltak

A költségvetési törvényjavaslat 2004-ben 160 példányban érkezett meg az Országgyűléshez, így csak ezen a törvényszövegen 600 ezer oldal spóroltak. Mandur és az Országgyűlés Hivatalának számításai szerint fél év alatt harmincmillió forintot takarítottak meg, így éves szinten ez hatvanmillió forint lesz. Mandur reményét fejezte ki, hogy a papírfelhasználás tovább, akár előterjesztésenként száz példány alá csökken. Mint mondta az előterjesztések benyújtása továbbra is papíralapú, de a beérkező javaslatot beszkennelik, így rögvest elérhető bárki számára az Országgyűlés honlapján.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági vezetője az e-parlament program költségeiről elmondta, négyszáz laptop beszerzésére 263 milliót, a biztonsági rendszerekre negyvenmilliót, míg a képviselők szélessávú internet kapcsolatára további negyvenmilliót költöttek. Bakos elmondta, jelenleg a 385 képviselő közül 358 honatyánál tudják a szélessávú internetet biztosítani, ahol még nem elérhető a technológia, ott betárcsázós módszerrel teszik lehetővé a 128 kbyte/sec sebességű internet-kapcsolatot.