Piroska
3 °C
3 °C

Harrach: Állami szintre emelkedett a manipuláció

2002.11.20. 12:45
A kábítószer-fogyasztást szankcionáló jogszabályok enyhítését bírálta szerdai tájékoztatóján a Fidesz. Az ellenzéki párt csatlakozik az enyhítést ellenző aláírásgyűjtési akcióhoz, ha a parlament elfogadja a Btk. módosítását.
"A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon" - mondta Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán, Budapesten. A Fidesz szociális kabinetjének sajtótájékoztatóján a képviselő hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása veszélyhelyzetet teremt a gyermekek és a felnövekvő nemzedék számára.

A Fidesz beszáll az aláírásgyűjtésbe

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy támogatni fogják azt a civil szervezetek által kezdeményezett, a módosítás ellen tiltakozó aláírásgyűjtési akciót. Mátrai felhívta a figyelmet arra, hogy a módosítás szerint a büntető törvénykönyv nem bünteti azt, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, vagy a fogyasztás alkalmával kínál és átad, és azt a 21. életévét be nem töltött személyt sem, aki csekély mennyiségű kábítószert tart vagy átad az oktatási, közművelődési intézmények területén, amennyiben az elsőfokú ítélet meghozataláig gyógyító-nevelő képzésen, vagy felvilágosító tanácsadáson részt vesz.

Mátrai Márta hangsúlyozta: "ijesztő arra gondolni, hogy a kábítószer megjelenhet az oktatási intézményekben", ezért ez ellen közös összefogással kell fellépni. A képviselő szerint ez a módosítás nem átgondolt, és közölte, hogy az előző kormány által 1998-ban bevezetett Btk.-szigorítás megállította a kábítószer-fogyasztás mértékét. Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar társadalom lelki és erkölcsi állapota fél év óta romlik, és állami szintre emelkedett az emberek manipulálása.

Harrach: neoliberális zsákutca

Harrach szerint a drogfogyasztás szabályozására irányuló törvénymódosítás jelentős mértékben hozzájárul a társadalmi rend gyengítéséhez; ez a módosítás a neoliberális zsákutca felé vezet. Soltész Miklós fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a módosítással gyermekek élete kerül veszélybe, hiszen a törvény felhatalmazást ad arra, hogy a kábítószer-terjesztők csekély mennyiségű kábítószerrel beetessék a fiatalokat. Úgy vélte, hogy az elmúlt évekre jellemző nulla tolerancia meghozta az eredményeket, a fiatalok sokkal inkább meggondolták, hogy ki merjék-e próbálni a kábítószert.

A sajtótájékoztatón részt vett Gáspár Károly, akinek a fia négy évvel ezelőtt ezen a napon halt meg kábítószer-fogyasztás miatt. Gáspár Károly a módosítás-tervezetet butának, átgondolatlannak és falsnak nevezte, "ha a parlament elfogadja, akkor az ifjúság- és nemzetellenes". Szerinte a magukat kereszténynek mondó szocialista képviselőknek - például Szili Katalinnak vagy Kósáné Kovács Magdának - fel kellene szólalniuk a törvénymmódosítás ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!