Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harrach: Állami szintre emelkedett a manipuláció

2002.11.20. 12:45
A kábítószer-fogyasztást szankcionáló jogszabályok enyhítését bírálta szerdai tájékoztatóján a Fidesz. Az ellenzéki párt csatlakozik az enyhítést ellenző aláírásgyűjtési akcióhoz, ha a parlament elfogadja a Btk. módosítását.
"A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon" - mondta Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán, Budapesten. A Fidesz szociális kabinetjének sajtótájékoztatóján a képviselő hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása veszélyhelyzetet teremt a gyermekek és a felnövekvő nemzedék számára.

A Fidesz beszáll az aláírásgyűjtésbe

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy támogatni fogják azt a civil szervezetek által kezdeményezett, a módosítás ellen tiltakozó aláírásgyűjtési akciót. Mátrai felhívta a figyelmet arra, hogy a módosítás szerint a büntető törvénykönyv nem bünteti azt, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, vagy a fogyasztás alkalmával kínál és átad, és azt a 21. életévét be nem töltött személyt sem, aki csekély mennyiségű kábítószert tart vagy átad az oktatási, közművelődési intézmények területén, amennyiben az elsőfokú ítélet meghozataláig gyógyító-nevelő képzésen, vagy felvilágosító tanácsadáson részt vesz.

Mátrai Márta hangsúlyozta: "ijesztő arra gondolni, hogy a kábítószer megjelenhet az oktatási intézményekben", ezért ez ellen közös összefogással kell fellépni. A képviselő szerint ez a módosítás nem átgondolt, és közölte, hogy az előző kormány által 1998-ban bevezetett Btk.-szigorítás megállította a kábítószer-fogyasztás mértékét. Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar társadalom lelki és erkölcsi állapota fél év óta romlik, és állami szintre emelkedett az emberek manipulálása.

Harrach: neoliberális zsákutca

Harrach szerint a drogfogyasztás szabályozására irányuló törvénymódosítás jelentős mértékben hozzájárul a társadalmi rend gyengítéséhez; ez a módosítás a neoliberális zsákutca felé vezet. Soltész Miklós fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a módosítással gyermekek élete kerül veszélybe, hiszen a törvény felhatalmazást ad arra, hogy a kábítószer-terjesztők csekély mennyiségű kábítószerrel beetessék a fiatalokat. Úgy vélte, hogy az elmúlt évekre jellemző nulla tolerancia meghozta az eredményeket, a fiatalok sokkal inkább meggondolták, hogy ki merjék-e próbálni a kábítószert.

A sajtótájékoztatón részt vett Gáspár Károly, akinek a fia négy évvel ezelőtt ezen a napon halt meg kábítószer-fogyasztás miatt. Gáspár Károly a módosítás-tervezetet butának, átgondolatlannak és falsnak nevezte, "ha a parlament elfogadja, akkor az ifjúság- és nemzetellenes". Szerinte a magukat kereszténynek mondó szocialista képviselőknek - például Szili Katalinnak vagy Kósáné Kovács Magdának - fel kellene szólalniuk a törvénymmódosítás ellen.