Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A rendőrök újabb akcióktól tartanak

2007.10.26. 15:20
A rendőrség információi szerint újabb akciókra készülnek a tüntetők Budapesten. Ezért megerősítették a közterületek védelmét. Nyolcvankét embert állítottak elő, köztük több ismert Kossuth téri tüntetőt is.

Este hétig 82-re nőtt a délelőtti hídblokád és tüntetések kapcsán előállítottak száma. (Az előállítás azt jelenti, hogy beviszik az illetőket a rendőrségre, de csak nyolc órán keresztül tarthatók fogva.) A rendőrség információi szerint további akciókat terveznek a tüntetők, ezért Bencze József országos rendőrfőkapitány fokozott biztonsági intézkedésekre adott parancsot. A határőrség és a rendőrség közös közbiztonsági és idegenrendészeti razziákat tart Budapesten, délutántól éjfélig. Estefelé egy kisebb tüntető csoport még mindig a Ferenciek tere körül tartózkodik. Sok rendőr van a tér környékén, a főváros csomópontjait máshol is fokozottan ellenőrzik.

A előállítottak között van Gonda László és B. Gábor (a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetői), Novák Előd (a Jobbik volt szóvivője), D. Ervin (Kossuth térről ismert tüntető), a Tomcat néven ismertté vált P. Tamás, valamint Fáber Károly (a Rendszerváltó Fórum vezetője).

Csapaterő a hídon

Az előállítás okai között szerepel a gyülekezési joggal való visszaélés, néhány esetben a garázdaság szabálysértésének a gyanúja, a rendzavarás, valamint a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség. Tóth Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője közölte: a pénteki cselekményeket az ügyészség kivétel nélkül szabálysértésnek minősítette.

Bencze délután azt mondta, hogy ugyan tudtak arról, hogy tüntetők blokádra készülődnek, ám a rendőrök nem tehettek semmit, amíg erre ténylegesen kísérletet nem tettek. Ezért nem lehetett megakadályozni a közlekedési fennakadást. A blokád előtt ugyan sokakat igazoltattak a környéken, de ez nem bizonyult elrettentő erejűnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!