Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A pártok egymástól külön ünnepelnek

2001.03.14. 15:23
Minden parlamenti párt készül a nemzeti ünnepre. A Fidesz és az SZDSZ nem szervez saját programot. A Fidesz tagjai a kormány által meghirdetetett rendezvényeken, a szabad demokraták a főváros megemlékezésein vesznek részt. A többi párt saját demonstrációt szervez. A rendőrség már kedd reggeltől csütörtök estig biztosítja a rendezvények helyszíneit.
A nemzeti ünnepen minden parlamenti párt megemlékezéseket tart. Külön ünnepel a kormány és a főváros. A legtöbb párt saját rendezvényeket szervez. A Fidesz politikusai a kormány által rendezett ünnepségeken vesznek részt. Csütörtök reggel fél tízkor a Kossuth téren Mádl Ferenc, köztársasági elnök és Orbán Viktor, miniszterelnök jelenlétében kerül sor az országzászló ünnepélyes felvonására. Ezt követően a Múzeum-kertben Pokorni Zoltán oktatási miniszter mond beszédet. A kormányfő délután az Országház Kupolatermében a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán vesz részt. Este, húsz órakor kerül sor az idei művészeti díjak kiosztására az Operaházban.

Az internetes szabadság jegyében

A Magyar Szocialista Párt a zászlófelvonással egy időben kezdi megemlékezéseit a Pilvax kávéházban. Itt egy internetes konferenciát tartanak, aminek témája az internet használatának szabadsága, mint alapvető emberi jog. A párt szerint ennek a problémának a megoldása legalább olyan fontosságú, mint a sajtószabadság kivívása a forradalom idején. Délután kettő órakor az MSZP koszorút helyez el Táncsics Mihály és Kossuth Lajos Táncsics utcai domborművénél. Itt mond ünnepi beszédet Kovács László, a párt elnöke. Délután háromkor a Pilvaxban kerül sor a Szabad Sajtó Díj átadására.

A fővárossal együtt

Az SZDSZ nem szervez külön rendezvényeket, a párt tagjai és szimpatizánsai a főváros ünnepségein vesznek részt. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően egésznapos, úgynevezett forradalmi népünnepély kezdődik a Március 15. téren. Demszky Gábor, mint főpolgármester mond a fővárosi önkormányzat nevében ünnepi beszédet a Petőfi-szobornál. Délután három órától a Merlin Színházban rendeznek ,,szabad beszélgetést", ahol tizenkét meghívott politikus fogalmazza újra a tizenkét pontot.

Lovas huszárok a Bem téren

Az MDF délelőtt a Gábor Áron-emlékműnél, délután Bem József szobránál helyezi el koszorúit. A Bem téri koszorúzást lovas huszárok felvonulása nyitja meg, akiknek vezetésével a megemlékezés után egy fáklyásmenet indul a Szentháromság térre. Itt mond beszédet Dávid Ibolya.

A Pannon Rádió gyermekkórusa

A MIÉP Kálvin téri istentisztelettel, illetve a Bazilikában tartandó szentmisével kezdi az ünnepet. A két szertartás résztvevői az Oktogonnál találkoznak, és innen együtt vonulnak a Hősök terére. Itt kerül majd sor a párt ünnepi nagygyűlésére. Elsőként a Bocskay István Szabadegyetem diákjai lépnek fel egy kisebb színpadi előadással. Ezt követi Csurka István beszéde, majd bemutatkozik a Pannnon Rádió hetvenfős gyermekkórusa.  • Vennék
  • Hírek