Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Háromszáz milliós központi ünnepség

2002.03.12. 17:12
Több mint háromszázmillió forintért szervez március 15-ei ünnepségeket a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja. A kancellária főosztálya a Happy End Kft közreműködésével a fővároson kívül Gödöllőn, Karcagon és Pápán szervez központi programokat. A budapesti esemény egyik központi helyszíne az ezen a napon megnyíló Nemzeti Színház lesz.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezett központi ünnepségeknek Budapest mellett három másik város is otthont ad, az idei helyszínek: Gödöllő, Karcag és Pápa - olvasható az ünnepségeket szervező Országimázs Központ közleményében. Az ismertetés szerint az ünnep jelmondata az idén egy Arany Jánostól vett idézet: "És vissza nem foly az időnek árja, előre duzzad, feltarthatatlanúl".

Áder az ünnepi szónok Budapesten

A fővárosi rendezvények a Kossuth téren délelőtt fél tízkor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek. A nemzeti zászló felvonása után a közjogi méltóságok megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. A Parlament előtt összegyűlt ünneplők délelőtt tíz órakor elindulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei adnak műsort tizenegy órától. A múzeumkertben Áder János, az Országgyűlés elnöke mond beszédet.

Huszárbemutató és dudakoncert a Nemzetinél

A fővárosi ünnepségek délután egy órától a Nemzeti Színháznál folytatódnak, ahol színjátszók köszöntik az oda érkezőket. Lesz fúvós zenekari és dudakoncert is, a gyerekek kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak, készíthetnek csákót és főkötőt, az érdeklődőket táncház és bábszínház is várja. A színháznál huszárbemutatót tartanak a délutáni órákban. Az Országház Kupolatermében délután három órakor Mádl Ferenc köztársasági elnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Gödöllőn már 14-én kezdődik az ünnep

A vidéki helyszínek közül Gödöllőn már az ünnep előnapján, március 14-én rendezvényekkel emlékeznek meg a szabadságharcról. Március 15-én a gödöllői városháza előtti téren Gémesi György polgármester, országgyűlési képviselő mond köszöntőt. Karcagon szintén lesznek már ünnepi események csütörtökön; a 15-ei ünnepi megemlékezés keretében Fazekas Sándor polgármester, országgyűlési képviselő köszönti az egybegyűlteket. Pápán Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő szól az ünneplőkhöz 15-én délután három órakor Petőfi Sándor szobránál.

Háromszázmillió ÁFA-nélkül

Az Országimázs Központ közleménye szerint az ez évi központi ünnepségek lebonyolításában 3753-an vesznek részt. Az ünnepségek megvalósulási költsége nettó 117 millió 395 ezer forint; a művészeti és kommunikációs költségek nettó 113 millió 152 ezer, az úgynevezett háttérfeladatok nettó 70 millió 899 ezer 325 forintot igényeltek. Az ünnepség kivitelezője ezúttal is a Fidesz kampányában közreműködő Happy End Kft. lesz. A Wermer András miniszterelnöki tanácsadó által létrehozott cég húsz százalékos vállalkozói díjért dolgozik, ami a mostani költségeket figyelembevéve hatvanmillió forint körül lesz.