Árpád
-2 °C
4 °C

Háromszáz milliós központi ünnepség

2002.03.12. 17:12
Több mint háromszázmillió forintért szervez március 15-ei ünnepségeket a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja. A kancellária főosztálya a Happy End Kft közreműködésével a fővároson kívül Gödöllőn, Karcagon és Pápán szervez központi programokat. A budapesti esemény egyik központi helyszíne az ezen a napon megnyíló Nemzeti Színház lesz.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezett központi ünnepségeknek Budapest mellett három másik város is otthont ad, az idei helyszínek: Gödöllő, Karcag és Pápa - olvasható az ünnepségeket szervező Országimázs Központ közleményében. Az ismertetés szerint az ünnep jelmondata az idén egy Arany Jánostól vett idézet: "És vissza nem foly az időnek árja, előre duzzad, feltarthatatlanúl".

Áder az ünnepi szónok Budapesten

A fővárosi rendezvények a Kossuth téren délelőtt fél tízkor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek. A nemzeti zászló felvonása után a közjogi méltóságok megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. A Parlament előtt összegyűlt ünneplők délelőtt tíz órakor elindulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei adnak műsort tizenegy órától. A múzeumkertben Áder János, az Országgyűlés elnöke mond beszédet.

Huszárbemutató és dudakoncert a Nemzetinél

A fővárosi ünnepségek délután egy órától a Nemzeti Színháznál folytatódnak, ahol színjátszók köszöntik az oda érkezőket. Lesz fúvós zenekari és dudakoncert is, a gyerekek kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak, készíthetnek csákót és főkötőt, az érdeklődőket táncház és bábszínház is várja. A színháznál huszárbemutatót tartanak a délutáni órákban. Az Országház Kupolatermében délután három órakor Mádl Ferenc köztársasági elnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Gödöllőn már 14-én kezdődik az ünnep

A vidéki helyszínek közül Gödöllőn már az ünnep előnapján, március 14-én rendezvényekkel emlékeznek meg a szabadságharcról. Március 15-én a gödöllői városháza előtti téren Gémesi György polgármester, országgyűlési képviselő mond köszöntőt. Karcagon szintén lesznek már ünnepi események csütörtökön; a 15-ei ünnepi megemlékezés keretében Fazekas Sándor polgármester, országgyűlési képviselő köszönti az egybegyűlteket. Pápán Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő szól az ünneplőkhöz 15-én délután három órakor Petőfi Sándor szobránál.

Háromszázmillió ÁFA-nélkül

Az Országimázs Központ közleménye szerint az ez évi központi ünnepségek lebonyolításában 3753-an vesznek részt. Az ünnepségek megvalósulási költsége nettó 117 millió 395 ezer forint; a művészeti és kommunikációs költségek nettó 113 millió 152 ezer, az úgynevezett háttérfeladatok nettó 70 millió 899 ezer 325 forintot igényeltek. Az ünnepség kivitelezője ezúttal is a Fidesz kampányában közreműködő Happy End Kft. lesz. A Wermer András miniszterelnöki tanácsadó által létrehozott cég húsz százalékos vállalkozói díjért dolgozik, ami a mostani költségeket figyelembevéve hatvanmillió forint körül lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?