Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Máriák előre!

2002.12.04. 18:49
Versailles és 1956 történelmi nyomdokain a Magyar Asszonyok Ezredévi Szövetségének felhívására felvonulást tartottak szerda este Budapesten. Mintegy 300 nő találkozott a Regnum Marianum keresztjénél, hogy tiltakozzanak az elnyomás és a drogtörvény módosítása ellen.
A főszervező, akár egy forradalmi spontán hadtest lelkes vezetője igazgatta a megjelenteket: "Asszonyok vonuljunk! Négyes tömött sorokban menjünk, Máriák előre, a férfiak a menet oldalára, ők biztosítanak minket!" - kiáltotta katonásan hangtölcsérébe.

Az alakzat öt perc alatt felállt, és az asszonyok menete elindult a Hősök terére, akárcsak 1956-ban Budapesten.

Fekete ruha, fehér virág, gyertya

A Szövetség a Nemzetért polgári kör honlapján a "kommunista önkény által lerombolt Regnum Marianum keresztjéhez" hívták a szervezők, vagyis a Magyar Asszonyok Ezredévi Szövetségének tagjai az "anyákat, asszonyokat, lányokat". A rendezvény résztvevőinek többsége az invitálásnak megfelelően fekete ruhában, fehér virággal, gyertyával jelent meg az emlékhelynél, hogy a "Szabad Magyarországért" tüntessen.

Tekintse meg galériánkat!
"Talán soha a történelem folyamán nem volt akkora szükség arra, hogy mi nők kinyilvánítsuk akaratukat, és a politika színterére lépjünk. Cselekedjünk, mi nők, anyák, asszonyok, lányok! Magyarok! - mondta a demonstráció elején Ékes Ilona, a szövetség elnöke. A cselekvés nem is maradt el: több asszony tiltakozó aláírásra hívta azokat a résztvevőket, akik "nem értenek egyet azzal, hogy gyerekeinket drogokkal traktálják az iskolákban".

Jaj!

A szónoklat és az aláírásgyűjtés után rövid emlékezés és ima következett, majd a nők csoportja néma menetben vonult a Hősök terére, az ismeretlen katona sírjához. Itt fejezték be "a szabadságért, az elnyomás ellen" szervezett menetet. A hosszú kígyó némán haladt, csupán egyszer futott át kósza moraj a sorok között: "Jaj! Ezek nem értünk jönnek?" - kérdezgették egymástól az asszonyok, mikor egy rendőrautó-konvoj húzott el a Dózsa György úton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!