Révész Máriusz: Megsértették a mentelmi jogomat

2006.10.24. 17:39
A budapesti rendőrfőkapitány nem akarja kivizsgálni Révész Máriusz fejbe lövésének ügyét, az országos rendőrfőkapitány viszont még hezitál. A fideszes képviselő értesíti az illetékes bizottságot, hogy megsértették a mentelmi jogát.

Révész Máriusz szerint hétfőn az Astoriánál megsértették parlamenti képviselői mentelmi jogát. Mint ismert, a fideszes képviselőt egy gumilövedékkel fejbe lőtték, és valószínűleg utána meg is verték, mivel a kórházban ütésnyomokat találtak a testén. Révész Máriusz kedden elhagyta a kórházat, és az Indexnek elmondta, hamarosan bejelenti az Országgyűlésnek a mentelmi jogának megsértését.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke az Indexnek azt mondta, még nem jutott el a testülethez Révész Máriusz bejelentése, miszerint a rendőrség megsértette volna képviselői mentelmi jogát, de amint megérkezik az értesítést, rögtön megkeresi a rendőrséget, hogy a hatóság álláspontjáét is megismerhesse az ügyben.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy semmiféle vizsgálatot nem tart indokoltnak Révész Máriusz bántalmazása ügyében. Bene László országos rendőrfőkapitány viszont még nem alakította ki álláspontját, tolmácsolta az országos rendőrfőkapitány szavait Garamvölgyi László szóvivő az Indexnek.


Fotó: Huszti István

Bene László bekéri az üggyel kapcsolatosan esetlegesen fellelhető írásos jelentéseket, ezután dönt arról, hogy szükség van-e bármilyen további lépésre, mondta Garamvölgyi László.

A képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani, vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni. Úgy tudjuk, Révész Máriusz hétfőn a Rákóczi úton igazolta magát a rendőröknek.  • Tippek
  • Hírek