Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Stabil különbség, kiegyensúlyozott változások

2005.06.13. 12:46
A Marketing Centrum mérései szerint február óta többé-kevésbé változatlan a két nagy párt országos támogatottsága. A közvélemény-kutató viszont azt tapasztalta, hogy a stabilizálódott különbség ellenére az elmúlt hónapokban zajlottak átrendeződések a Fidesszel illetve az MSZP-vel szimpatizáló csoportok között.

Országosan immár négy hónapja változatlan a pártok lakossági támogatottsága. Jelzésértékűnek talán csak az tekinthető, hogy május és június eleje között 3 százalékkal növekedett azok aránya, akik több keresztkérdés után sem nyilatkoztak a kedvenc pártjukról, állítja a Marketing Centrum júniusi felmérése.

Dinamikus egyensúlyban

A közvélemény-kutató 2005. június 3. és 7. között, még a köztársaságielnök-választás előtt felvett adatai alapján továbbra is 8-10 százalék a különbség a két nagy párt támogatottsága között. A szavazásra a jogosultak körében "most vasárnap" a Fideszt 35, a szocialistákat 27 százalék támogatná. Marián Béla, a cég vezetője az Indexnek elmondta, hogy az országos átlagok stabilitása nem jelenti azt, hogy az egyes szavazócsoportok között ne történnének változások. 'Valójában arról van szó, hogy a közvélemény különböző rétegeit érő különféle hatások hosszabb időtávlatában is dinamikus egyensúlyban vannak egymással." Júniusra például jelentősen mérséklődött a fővárosban mért MSZP-előny, de ez a mozgás kiegyenlítődött a vidéki a Fideszt-előny csökkenésével. A főváros-vidék különbség május elején volt a legnagyobb, júniusra a májust megelőző szintre állt vissza.

Küszöb körül

A Marketing Centrum szerint annak ellenére, hogy két nagy párt hívei továbbra is nagyjából azonos valószínűséggel járulnának az urnákhoz, a kisebb pártok támogatói valamivel nehezebben mozdulnának. Az MDF esetében az a valószínűbb, hogy az 5 százalékos küszöb alatt maradna a támogatottságuk, míg az SZDSZ esetében továbbra is az valószínűsíthető, hogy vennék az akadályt, bár ez most nem olyan biztos, mint amilyennek egy hónapja tűnt.