Piroska
-2 °C
5 °C

Csökkenő Fidesz előny, erősödő MDF

2004.10.12. 11:00
A Fidesz vezet az MSZP előtt, de Gyurcsány Ferenc színrelépése óta jelentősen csökkent a legnagyobb ellenzéki párt előnye, derül ki a Marketing Centrum október elején készült felméréséből.
Az összes választásra jogosult körében a Fidesz támogatottsága 35 százalék, az MSZP-é 28 százalék. A hét százaléknyi különbség több mint félmillió választópolgárt jelent. Más intézetek felmérésének átlaga alapján augusztusban még 13 százalék volt a különbség a két legnagyobb párt között.

A Marketing Centrum felmérése azt jelzi, hogy a lendületesen induló kormányfő (-jelölt) lendületet adott az őt jelölő pártnak is. A 2006-os választás még nagyon messze van, és egyelőre még az is kérdéses, hogy meddig fog tartani, és mire lesz elég ez a lendület.

Öt százalék fölött az MDF

A Marketing Centrum felmérésének másik meglepő adata az, hogy az MDF lakossági támogatottsága is 5 százalék fölött van, noha más intézetek korábban csak 2-3 százalékos lakossági támogatottságot jeleztek a kisebbik ellenzéki pártnál. Figyelembe kell venni, hogy a Marketing Centrum - más intézetektől eltérően - több keresztkérdéssel firtatja a pártpreferenciákat, és az EU parlamenti választások előtt is csak a Marketing Centrum jelezte biztos mandátumszerzőnek Dávid Ibolya pártját.

Pártpreferenciák

A SZDSZ támogatottsága is 5 százalék fölött van, a párt megítélése ugyanakkor most jobban megosztja a közvéleményt, mint az európai parlamenti választások előtt. Ebben szerepet játszhat, hogy sokan a liberálisokat teszik felelősé a kormányválságért.

A jogosultak 43 százaléka ígérte biztosra a részvételét egy most vasárnapi parlamenti választáson. Több válasz alapján képzett részvételi-valószínűség skála szerint azonban a jogosultak 55 százaléka adná le szavazatát, bár másfél évvel a választások előtt még nem lehet tudni, hogy a pártok mennyire tudják mozgósítani híveiket.

A két nagy párt hívei között öt százalékkal valószínűbb (66, illetve 65) a választáson való részvétel, mint az MDF és az SZDSZ (59, illetve 60) szavazói körében. A parlamenti küszöb alatti pártok támogatói még kisebb arányban mennének szavazni (53-55), a bizonytalanoknak mindössze 22 százaléka venne részt a választáson.

A 2006-os parlamenti választásokon a következő pártok közül melyikre szavazna biztosan, melyek jöhetnek még szóba, és melyek azok, amelyek szóba sem jöhetnek?

Egy most vasárnap tartandó választáson a résztvevők 9 százaléka csak az utolsó pillanatokban hozná meg a döntését, de többségük valamelyik kisebb pártra adná szavazatát. A nagyon bizonytalanok ugyanis legtöbbször saját környezetük "véleményvezéreire" szoktak hallgatni, ők viszont tipikusan azok közé tartoznak, akinek már most is van kedvenc pártjuk.

A módszerről
A kutatás keretében 1200, véletlenszerűen kiválasztott magyarországi felnőtt válaszolt a kérdésekre. A felmérés 2004. szeptember 30. és október 5. között készült. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt a Marketing Centrum az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - többszempontos súlyozással korrigálta. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint plusz-mínusz három százalék.