Valér
-2 °C
0 °C

Marosánt idézte Orbán?

2002.05.30. 08:28
Orbán Viktornak a két választási forduló között elhíresült jelszavát, a "Mindenki menjen el szavazni, s hozzon magával még egy embert!" először a keményvonalas kommunista Marosán György mondta, aki így akarta elérni, hogy az 1957-es május elsejei ünnepségen mind többen vegyenek részt.
Az ATV Újságíró Klub adásában a műsorvezető egy olvasói levelet tett közzé, amelyből kiderül, a választások két fordulója között népszerűsített Fidesz-szlogen - "Mindenki menjen el szavazni, s hozzon magával még egy embert!" - sem eredeti gondolat, hasonlóan a korábban használt kampányfogásokhoz - írja a Magyar Hírlap.

1957-ben már bejött

A jelmondat Marosán György A tanúk még élnek című könyvéből származik, amelynek 208. oldalán az alábbiak szerepelnek: "Mozgósítani kell minden erőt. Legyen ott minden kommunista, és hozzon magával egy embert. Ha hatvanezer párttaggal számolok, az már 120 ezer ember!"

Marosán a forradalom vérbe fojtása után a Politikai és a Központi Bizottság tagja volt, államminiszterként és a budapesti pártbizottság titkárként dolgozott. 1957. május elsejének szervezésével kapcsolatban elevenítette fel az említett sorokat. A forradalmat leverő kommunista vezetés ugyanis attól tartott, kevesen mennek el a munka ünnepére demonstrálni, s ezért minél nagyobb tömegeket szerettek volna az utcára hívni.

Forza magyarok!

A Fidesz kampánystábja az utolsó hetekben egyre többet merített Orbán Viktor kedvenc külföldi politikusa, az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi politikai marketingmódszereiből. A polgári szövetség nem csak a kampányfogásokat, így a "Szerződés a polgárokkal" plakátot, a kommunistaveszéllyel való riogatást, hanem a médiamágnásból lett kormányfő "Forza Italia" jobbos tömegmozgalmát is megpróbálta honosítani.

Fúrógép és lábgomba

Mint ahogy arról az Index már beszámolt, a Fidesz választási kampányával kapcsolatban többször felmerült már a plágium gyanúja. Az óriásplakátokon kiabáló francia kisfiú a spanyol Telefónica Móviles telefontársaság reklámjának főszereplőjeként vált ismertté.

"A Jövő elkezdődött" a Black and Decker fúrógépek modernitását hirdette egy barkácsmagazin 1996-os számában. Tavaly a közszolgálati Magyar Televízióban futó - mára megszűnt - Ezredelő címe sorozat adásai közben a képernyőn már ott volt a felirat egy szó különbséggel: "A jövő már elkezdődött".

A "Magyarország - jogodban áll szeretni" jelmondatú reklámfilmben megjelenő, lábujjak közé szorított sárga rózsa képe hasonlít egy lábgombásodást gátló készítmény logójára. A Kádár-rendszer idején már hídszimbólumként pályázatot nyert H betű sem bizonyult eredetinek országjelképként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!