Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Martonyi: Egy szó sem igaz Kende állításaiból

2007.06.07. 15:17
Újabb Kende Péter dolgozatot közölt az ÉS Martonyi János ügynök múltjáról. Az "Egy polgár vallomásai II. címet viselő cikk szerint az egykori külügyminiszter Magasdi fedőnéven még 1989-ben is élő kapcsolata volt a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportfőnökségnek. Martonyi szerint egy szó sem igaz az újabb tényfeltárásból.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökéről, Martonyi Jánosról április végén jelent meg Kende Péter első írása. Az ÉS-ben közölt dolgozat szerint Kende egy munkadossziéban talált adatokat Martonyiról, majd az egykori külügyminiszter életrajzi adatait is egybevetette a fedőnevek alatt talált jelentésekkel, amelyekről Martonyi elismerte - Kende szerint -, hogy róla szólnak. Az első cikk után Martonyi számos interjúban beszélt a 60-as években történtekről, és azt állította, hálózati személy soha nem volt, hálózati tevékenységet nem végzett, ilyen tevékenység vállalására vonatkozó nyilatkozatot sem szóban, sem írásban soha nem tett.

M-2

Kende Péter most egy második cikket jelentett meg, amelyben igyekszik cáfolni Martonyi több, időközben tett kijelentését, és egy második munkadosszié alapján -, amit a szolgálati jelzéssel M-2-ként emleget -, azt állítja, hogy Martonyi János közvetlenül a rendszerváltás előtt is együttműködött a titkosszolgálattal. A hálózati nyilvántartás mágnesszalagjának kinyomtatott változatán talált adatok szerint ugyanis az 1944-es születésű Martonyit, akit Magasdi fedőnéven regisztráltak a III/II-es főcsoportfőnökségnél, még 1989 augusztusában is "élő hálózat"-ként tartották nyilván.

Szeged után semmi

Martonyi János, aki az Indextől értesült az újabb cikkről, kérdésünkre azt mondta, a leghatározottabban álltja, egyetlen szó sem igaz Kende állításából. Az Orbán-kormány egykori külügyminisztere szerint az általa is elismert, az 1960-as évekből való szegedi beszámolókon kívül soha egyetlen jelentést nem adott egyetlen szolgálatnak sem. Mint mondta, számos titkosszolgálati információt az utóbbi időben ismert meg saját magával kapcsolatban is, például arról is csak újabban szerzett tudomást, hogy 1988-ban bizalmas nyomozást indítottak ellene, de annak részletei ugyanúgy elvesztek, mint számos más irat.

Nem árt már

Az Index kérdésére Martonyi azt is leszögezte, hogy a cikkek megjelenése semmilyen kellemetlenséget nem okozott neki, bár elképzelhető, hogy az volt Kende célja. A volt külügyminiszter az első cikk megjelenése után részt vett a Fideszen kongresszusán, és a Schmidt Mária által szervezett "titkos" társaság összejövetelén is. A jelek szerint a párt belső közvéleménye szemében nem csorbította az ügynöközés Martonyi tekintélyét.