Valér
4 °C
8 °C

Szocialista II. János Pál, vagy mi a fene?

2006.03.15. 19:58
Szocialista önkormányzati képviselő, főpolgármester-jelölt és polgármester előtt ünnepelték meg egy XVII. kerületi katolikus templomban II. János Pál pápa első magyarországi szobrát.

A rákoshegyi katolikus templomba lépve nem volt nehéz észrevenni II. János Pál pápa első szobrát Magyarországon. A sarokban állt a bronzba öntés előtti díszmakett. Mit mondjak?

Miért nem erőtől duzzadó?

A művész (Babusa János) nem az ereje teljében lévő pápát tárja a hazai nagyközönség elé, hanem az öreg, reszketeg pápát, kezébe bottal, fejét a nyaka közé húzva. Esendő öregembernek tűnik, nem pedig a katolikus világbirodalom fejének. Egy kisportolt, erőtől duzzadó pápa nem lehet a nép pápája? Vagy más áll a háttérben?

Más áll a háttérben, gondoltuk, miután a műsorvezető bejelentette: az első sorban ül Gy. Németh Erzsébet, az MSZP 2002-es főpolgármester-jelöltje, Devánszkiné Molnár Katalin, a kerület MSZP-s országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke pedig Hoffmann Attila MSZP-SZDSZ-es polgármestere és Alexa György MSZP-SZDSZ-es önkormányzati képviselő.

Apró tüske a szocialistáknak

Milyen közleményt írt volna a fideszesek katolikus nyomulásáról Nyakó István, ha II. János Pál pápa első magyarországi szobrát csupa fideszes politikus jelenlétében avatják fel?, merengtünk el egy pillanatra.

És miért pont március 15-én, egy magyar nemzeti ünnepen avatják fel II. János Pál pápa első magyarországi szobrát, illetve annak gipszmakettjét?

Hát azért, mert az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak lengyel szereplői is voltak, tudtuk meg Gál Józseftől, az első méltatótól. Ja, ha csak így nem?, néztek össze a hívek. Az iraki háborút támogató szocialista XVII. kerületiek csupán egy apró tüskét kaptak: "Mindig fellépett az agresszió ellen, még akkor is, ha a világ legerősebb hatalmáról volt szó".

Hasonlít az igazira

A következő felszólaló is viaskodott azzal a kérdéssel, hogy miért pont március 15-én. Feledi Balázs művészeti író végül arra a megállapításra jutott, hogy "a közép-kelet-európai nemzetek közötti összefogásra ösztönöz", valamint a szláv-magyar megbékélést jelképezi. Na, nem mintha a lengyelekkel eddig különösebb konfliktusaink lettek volna, nem véletlen, közös határ nuku, még ha szlávok is.

A művészeti író szerint nehéz volt elkerülnie a művésznek, hogy ne a tévéből ismert II. János Pál nézzen ránk az utolsó napokból, ehhez képest egy műélvező vasesztergályos joggal mondhatná az alkotást látva: "Nagyon szép, hasonlít az igazira".

II. János Pál pápa két méter húsz centis figurája egy másfél méteres sziklán fog állni a rákoshegyi Szent István téren. Mondtuk már, hogy ez lesz II. János Pál pápa első magyarországi szobra?