Alfréd
-2 °C
2 °C

'Visszakézből szájon vágom, aki leköpött'

2003.07.28. 13:22
"Ha az Eötvös Pali csinálná ezt, nem csodálkoznék" - fakadt ki riporterünknek Masszi Péter, a róla elnevezett kiadó tulajdonosa, miután a jobboldali Magyar Nemzet napilap által indított perben a bíróság azonnali hatállyal megtiltotta egyik kiadványának forgalmazását. (Eötvös Pál a Népszabadság elnök-főszerkesztője). A "Mi újság, Terror Háza?" című, bevallottan jobbos, bár baloldalinak elkönyvelt publicisták írásait is tartalmazó cikkgyűjteményt tehát a mozgalom legfontosabb szócsöve, a Magyar Nemzet tiltatta be.
Az indok: a Galántai Csaba által szerkesztett könyvben szereplő újságcikkek szerepeltetéséhez nem adott engedélyt a Nemzet, vázolta az alaphelyzetet Masszi.

A kiadó szerint Galántai szerkesztő sorra felhívta a könyvben szerepeltetni kívánt cikkek szerzőit és engedélyt kért tőlük a másodközlésre. Masszi állítása szerint a Nemzetben rendszeresen publikáló közírók - a fidesz.hu-n található lista szerint Gorka Sebestyén, Pilhál György, Bayer Zsolt, Molnár Tamás - telefonon mind beleegyeztek, különösen, hogy többen ismerősei Galántainak.

Jobbos a jobbosnak szívbaj nélkül kivájja

Mennyisége tekintetében
A más és más értékrendet képviselő és politikai nézetet valló szerzőket egy kötetben, egymással ütköztetve szerepelteti a Masszi Kiadó Mi újság, Terror Háza? című publikációgyűjteményében Galántai Csaba, aki rövid bevezetővel és eseménynaptárral ellátva bocsátja útjára a kiadványt, amelynek végén rövid képes tárlatvezetéssel igazítja el az olvasót a történelem rossz emlékű bugyrait felidéző folyosókon és termekben a pengefaltól a pincéig. (...) A válogatás mintegy hetven, "konzervatív, balliberális és 'független' lapokban, folyóiratokban megjelent" írást tartalmaz. (...)Az írásokat az összeállító nem szándékozott külön magyarázatokkal ellátni, mivel "az események folyásában azok értelmezik önmagukat és egymást". "A konzervatív gondolkodású publicisták, írók, újságírók publikálási tere - írja - lényegesen szűkebb, mint liberális kollégáiké; ezért ara törekedtem, hogy a cikkek mennyisége tekintetében a két tábor egyensúlyba kerüljön."

forrás: fidesz.hu

Ehhez képest Masszit igencsak meglepte, hogy a Magyar Nemzet a könyv megjelenése után pert indított az engedélye nélküli közlés miatt. Főleg, hogy a balosokkal simán ment a dolog. (A könyvben Eörsi István, Radnóti Sándor és Bauer Tamás írásai is szerepelnek.) Masszi megállapodott a Népszabadsággal és a Magyar Hírlappal is, ezeknek fizetett is a felhasznált cikkekért.

"Az ügyvédem szerint a szerzők rendelkeznek a szerzői jogokkal" - szögezte le Masszi, miért nem hajlandó fizetni. A sztori ezen a ponton kicsit zavaros, hiszen a kiadó akkor vajon miért csengetett a Népszabadságnak és a Hírlapnak?

Nem ezt várta Máriától

A jobboldal reprezentánsai az ügyben többször is összetűztek a Masszi Kiadóval. Amikor például a tervezett kötet miatt levélben megkeresték Schmidt Máriát, a Terror Háza igazgatóját, Schmidt mereven elzárkózott az együttműködéstől, és nem adott nekik fényképeket sem. Így kénytelenek voltak az MTI-től 600 ezer forintért megvenni a képanyagot. (Kapitalista Klubunk ezúton is gratulál az igazgatónőnek a piacgazdasági lépésért.) "Ha Mária azt mondja: lehet, nincs ez az egész" - kesereg még mindig Masszi Péter.

'Paff vagyok'

Az üzletember - aki a rovásírásos meggyőződésű polgárok ikonjával, Püski Sándorral nyit nemsokára közös könyvesboltot - jól hallhatóan kikészült a betiltás miatt. "Teljesen paff vagyok, ez eszem ágában sem volt". Mármint nem gondolta volna, hogy pont a Nemzet támadja hátba. De kész is a színfalak mögé látó elmélet. Hiszen nem lehet véletlen, hogy jobbos a jobbosnak vájja a szemét. Szóval valamilyen üzleti érdek állhat a háttérben, például, hogy a Nemzet tulajdonosa maga akarna kiadni egy Terror Házával foglalkozó könyvet.

A túloldal sajnos elérhetetlen

Ha ez így lenne (a cikk élesítéséig többszöri próbálkozásra sem tudtunk nyilatkozatot kapni a Nemzettől) akkor Liszkay Gábor, a napilap tulajdonos-főszerkesztője izgalmas death matchet játszhat Masszival, aki így hangol, a dolgot persze nem szó szerint értve: "Visszakézből szájon vágom, aki leköpött." Marha rossz lehet annak, akit egy egész napilap köp le - gondolom magamban.

A harcias Masszi mindenestre azzal fenyegetőzik, hogy kártérítés végett viszontpert indít.

A dolog üzleti oldaláról annyit tudunk meg, hogy több ezer példányról van szó. Arról nem kapunk adatokat, hogy eddig mennyi fogyott a 2190 forintos kötetből, az egyetlen pikáns részlet, hogy "Máriaék", vagyis a Terror Háza (akikkel a kiadó a kezdeti összezördülés után kibékült), ötven-százasával vitte a könyvet.

Izgatottan várjuk a beszélgetést Liszkay Gáborral, a helyzet pillanatnyilag mindenestre az, hogy az ítélet elsőfokú, de a könyvet a kiadó mostantól nem terjesztheti. "Ez az én értelmezésem szerint csak a bizományba átvett példányokra vonatkozik, amiket könyvesboltok megvettek, azokra nem" - vetíti előre Masszi Péter, hogy a végén kalózsláger lesz a betiltott publicisztikagyűjtemény.