Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Véget ért a matek érettségi

2004.05.11. 11:24
A matematika írásbeli érettségivel folytatták a vizsgák sorát a gimnáziumok és szakközépiskolák tanulói reggel nyolc órától. A végzősöknek idén öt tárgyból kell érettségizniük.
A matekpéldákat tartalmazó tételsorokat a hagyományoknak megfelelően a középiskolai "zöld" összefoglaló feladatgyűjteményből állították össze, s kedden reggel röviddel 8 óra után húzták ki.

A diákok a két iskolatípus közös törzsanyagából azonos írásbeli tételeket kaptak. A feladatok sorszáma és a teljesítésükért kapható pontszám: 1179-es feladat (9 pont), 2345. (9), 1105. (14), 3347. (16), 3525. (10), 2471. (10), 42. (12).

Matematikából összefoglaló feladatgyűjteményből jelölték ki a feladatokat a gimnáziumok és a szakközépiskolák azon tanulói számára, akik ebből a tantárgyból nem közös érettségi-felvételit, hanem iskolai dolgozatot írnak érettségi dolgozatként.

A feladatok megoldására három óra állt rendelkezésre, a munkához a diákok körzőt, vonalzót, szögmérőt, zsebszámológépet és négyjegyű függvénytáblát használhattak.

Az elégséges osztályzathoz a maximális 80 pontból 18 pontot, a jeleshez 60 pontot kell elérni. A matematika érettségi feladatainak lehetséges megoldásáról itt olvashat.

Ha a tanuló matematikából felvételizik, és közös írásbeli érettségi-felvételi vizsgát tesz, az érettségi vizsgára történő jelentkezéskor kérheti, hogy iskolai matematika érettségi vizsgát is tehessen.

Az érettségi jelentkezési lapon jeleznie kell, hogy az érettségi bizonyítványában melyik vizsga osztályzatának feltüntetését kéri. Szintén kedden tartják az orosz nyelvi érettségiket is, amelyre az idén 178 diák jelentkezett.

Hétfőn rendben lezajlottak a magyar írásbeli érettségi vizsgák. Az idei az utolsó hagyományos érettségi, a jövőre bevezetendő, kétszintű matúra előtt. 2005-től az emelt szintű vizsga a felsőfokú intézménybe való felvételit is jelenti egyben.