Valér
4 °C
8 °C

Negyvenezren ismételték meg a matematikaérettségit

2005.05.28. 12:14
Szombat délelőtt tíz órakor kezdte el írni negyvenháromezer diák a feladatsorok nyilvánosságra kerülése miatt megismételt matematikaérettségit. Huszonheten csak holnap vizsgáznak.
A hét végén 43 ezer 290 diák írja újra a matematikaérettségit, és majdnem ugyanennyien kérték, hogy a negyedik osztályban szerzett középiskolai eredményüket írják az érettségi bizonyítványba. A magyar nyelvű, valamint az angol, a német, a francia, a szerb, a román és a horvát nyelvű középszintű matematika írásbelik szombat délelőtt 10 órakor kezdődtek, új tételek alapján.

Az iskolák hat és nyolc óra között vehették fel a vizsgatételeket a megyei közigazgatási hivataloknál, a fővárosi intézmények a Vasas Fáy utcai létesítményében kapják meg a csomagokat. Az oktatási tárca minden olyan egyedi kérelmet elfogadott, amely vallási, világnézeti, vagy lelkiismereti okokra hivatkozva a szombati vizsganap helyett más időpontot kért. Ennek jegyében 27 diák vasárnap 11 órakor írhatja meg középszintű matematika érettségijét, természetesen új tételek alapján.

Újrázniuk kell

Magyar Bálint oktatási miniszter május 11-én, egy nappal a középszintű matematikaérettségik megírása után döntött úgy, hogy mivel a feladatsorok a vizsga előtti hétvégén nyilvánosságra kerültek, újrázniuk kell a a diákoknak.

A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy tantárgyból országosan új vizsgát kellett volna tenni. A minisztérium tájékoztatása szerint mintegy száz volt azoknak az iskoláknak a száma, ahol a diákok idő előtt hozzájuthattak az internetre feltett tételekhez. Ez pedig az esélyegyenlőséget veszélyeztette.

Csak terjesztettek, nem loptak

A vizsgázók Magyar Bálint döntése szerint választhatják azt is, hogy utolsó középiskolai évük második félévének végén kapott jegyet számítsák be a matekérettségi jegyének, ebben az esetben azonban ez nem számítható bele a felvételikbe. Az érettségi újraírásához külön jelentkezni kell.

A miniszter döntését Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok ombudsmana is támogatásáról biztosította. Az OM kasszáját százmillió forintos összeggel terheli meg a feladatsorok újranyomása, amit ezúttal már a vizsga napján reggel osztanak szét az iskolák között.

A tételek nyilvánosságra kerülésének ügyében bűncselekményről lévén szó a rendőrség indított nyomozást, három személyt gyanúsítottak meg az ügyben, de lapinformációk szerint ők csak a tételek terjesztésében, és nem ellopásában vettek részt.