Árpád
-2 °C
4 °C

Matolcsy: a kormány gazdaságpolitikája jó

2000.02.21. 18:44
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt értékelte Matolcsy György az elmúlt évet és adott tájékoztatást a 2000. év stratégiájáról. A gazdasági miniszter szerint a kormány gazdaságpolitikájának pozitív eleme, hogy nem vonult vissza a gazdasági életből, és nem fogadott el újabb fogyasztás- és jövedelem-visszafogó csomagot. A miniszter szerint a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent.

Matolcsy: a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent
A két éves pénzügyi világválság ellenére a magyar gazdaság a várakozásokkal ellentétben jó évet zárt - mondta Matolcsy György, gazdasági miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt. A tavaly év végén kinevezett miniszter az ország 1999-es gazdasági teljesítményét értékelve elmondta: a GDP 4.3 százalékkal, a GNP 2.5 százalékkal nőtt, miközben 10 százalékra csökkent az infláció.

A miniszter szerint trendváltást jelez, hogy nőtt a foglalkoztatás, leginkább az elmaradott területeken. Az export-import arány idén először az export javára billent. A makrogazdasági egyensúlyra vonatkozó adatok javulást mutatnak, kivéve a külkereskedelmi mérlegét, ami 3 milliárd körüli deficitet jelez. Matolcsy szerint jó a kormány gazdaságpolitikája, amely nem vonult vissza a gazdasági életből, és nem fogadott el újabb fogyasztás- és jövedelem-visszafogó csomagot. Mindennek ugyan a beruházások lassulása volt az ára, de a miniszter szerint ez a fékeződés sem olyan komoly, mint várták.

Matolcsy György, gazdasági miniszter az Országgyűlés Gazdasági bizottság előtt
A 2000. év stratégiájáról szólva elmondta: legfontosabb a növekedés és egyensúly harmóniáját fenntartani, beindítani az utóbbi évek elmaradt infrastrukturális beruházásait, miközben ellen kell állni a külvilágból érkező inflációs nyomásnak. Ez utóbbi a váratlan világpiaci olajárnövekedés következménye lehet, és ez jelenti a legnagyobb fenyegetést a magyar gazdaságra nézve. Matolcsy szerint hasonló veszélyt jelent, hogy a javuló helyzetben felszabadulhatnak a lakosság elmúlt 10 évben elfojtott (de jogos) gazdasági várakozásai, de ezek hirtelen és együttes kielégítésétől a kormánynak tartózkodnia kell.

A bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva a miniszter többek között elmondta: a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent, az olajárnövekedés miatt a benzinár adótartalma csökkentésének lehetőségét a Pénzügyminisztérium vizsgálja, az autópálya-építést a költségvetésen kívül bankhitelből és kötvénykibocsátásból lehet fedezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?