Matolcsy: a kormány gazdaságpolitikája jó

2000.02.21. 18:44
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt értékelte Matolcsy György az elmúlt évet és adott tájékoztatást a 2000. év stratégiájáról. A gazdasági miniszter szerint a kormány gazdaságpolitikájának pozitív eleme, hogy nem vonult vissza a gazdasági életből, és nem fogadott el újabb fogyasztás- és jövedelem-visszafogó csomagot. A miniszter szerint a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent.

Matolcsy: a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent
A két éves pénzügyi világválság ellenére a magyar gazdaság a várakozásokkal ellentétben jó évet zárt - mondta Matolcsy György, gazdasági miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt. A tavaly év végén kinevezett miniszter az ország 1999-es gazdasági teljesítményét értékelve elmondta: a GDP 4.3 százalékkal, a GNP 2.5 százalékkal nőtt, miközben 10 százalékra csökkent az infláció.

A miniszter szerint trendváltást jelez, hogy nőtt a foglalkoztatás, leginkább az elmaradott területeken. Az export-import arány idén először az export javára billent. A makrogazdasági egyensúlyra vonatkozó adatok javulást mutatnak, kivéve a külkereskedelmi mérlegét, ami 3 milliárd körüli deficitet jelez. Matolcsy szerint jó a kormány gazdaságpolitikája, amely nem vonult vissza a gazdasági életből, és nem fogadott el újabb fogyasztás- és jövedelem-visszafogó csomagot. Mindennek ugyan a beruházások lassulása volt az ára, de a miniszter szerint ez a fékeződés sem olyan komoly, mint várták.

Matolcsy György, gazdasági miniszter az Országgyűlés Gazdasági bizottság előtt
A 2000. év stratégiájáról szólva elmondta: legfontosabb a növekedés és egyensúly harmóniáját fenntartani, beindítani az utóbbi évek elmaradt infrastrukturális beruházásait, miközben ellen kell állni a külvilágból érkező inflációs nyomásnak. Ez utóbbi a váratlan világpiaci olajárnövekedés következménye lehet, és ez jelenti a legnagyobb fenyegetést a magyar gazdaságra nézve. Matolcsy szerint hasonló veszélyt jelent, hogy a javuló helyzetben felszabadulhatnak a lakosság elmúlt 10 évben elfojtott (de jogos) gazdasági várakozásai, de ezek hirtelen és együttes kielégítésétől a kormánynak tartózkodnia kell.

A bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva a miniszter többek között elmondta: a tiszai ciánszennyezés várhatóan körülbelül 100 millió forintos bevételkiesést jelent, az olajárnövekedés miatt a benzinár adótartalma csökkentésének lehetőségét a Pénzügyminisztérium vizsgálja, az autópálya-építést a költségvetésen kívül bankhitelből és kötvénykibocsátásból lehet fedezni.