József, Bánk
-7 °C
0 °C

Matricás lehet az M5-ös

2003.07.16. 06:53
Körvonalazódik a megállapodás az Európa legdrágább autópályáját üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. és a magyar állam között - értesült a Magyar Hírlap. A francia-osztrák többségi tulajdonban lévő társaság hozzájuthat az olcsóbb hitelekhez, a magyar állam vállalja, hogy továbbépíti az M5-öst. Az M1-M7-es közös szakaszát kedden kezdték felújítani.
Kedden döntés született az M5-ös autópálya hitelének megújításáról és átalakításáról. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósága megszavazta azt a 260 millió eurós hitelt, amelyet az M5-ös autópályát üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya Rt.-nek (AKA) nyújtanak a korábbi - kedvezőtlen - kölcsönök kiváltására. Ez még nem jelenti azt, hogy megszületett a megállapodás az üzemeltető és a magyar állam között, de az első lépést ezzel megtették a felek.

Az AKA hitelkérelméről eredetileg május végén szavazott volna a nemzetközi fejlesztési bank vezetése, de az ügyet végül a magyar és a francia kormány egyetértésének hiánya miatt levették a napirendről.

Az AKA egy 1995-ben felvett 240 millió eurót kitevő hitelének kiváltására szeretne egy másik, kedvezőbb kamatozású kölcsönt felvenni. A most megszavazott 260 millió eurós hitelből 85 millió eurót az EBRD folyósít, 175 milliót pedig kereskedelmi bankok.

A Magyar Hírlap értesülései szerint körvonalazódik a kompromisszumos megoldás. Az AKA hozzájut az olcsóbb hitelekhez, a magyar állam ugyanakkor vállalja, hogy az AKA helyett továbbépíti a sztrádát. Az AKA tulajdonosai arra is kötelezettséget vállalnak, hogy már az idén jelentős - egyes hírek szerint harmincszázalékos - kedvezményt nyújtanak a matricás autósoknak a pálya használatára, míg később matricás lehet az M5-ös is.

Felújítják az M1-M7-es közös szakaszát

Keddtől szeptember 18-ig felújítási munkálatokat végeznek az M1-M7-es autópálya közös szakaszán, azért az útszakaszon terelésekre és sebességkorlátozásra kell számítani. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. közleménye szerint a munkálatok során megújul a pálya vízelvezető rendszere, felújítják a két pálya közti elválasztó sávot, és megépül az M0-ás csomópontig mindkét oldalon a közvilágítás. Az elvégzendő munkák értéke mintegy 1,1 milliárd forint. Az idei évre tervezett fejlesztések hatására a közös szakaszon is jelentősen nő a közlekedők biztonsága.

A közlemény szerint az M1-M7-es közös szakaszának felújítása nem szerepelt az M7-es autópálya két éves felújítási programjában. A szinte egész évben egyenletesen nagy forgalmú útszakasz középső, elválasztó szalagkorlátjainak, és a pálya csatornarendszerének elöregedése miatt azonban szükségessé vált a munkák ez évi elvégzése. A szalagkorlátok cseréje, a fizikai elválasztást segítő betonelemekkel, az ezen a szakaszon az utóbbi időben megnövekedő balesetek számának csökkenését fogja elősegíteni. Karbantartása, takarítása is egyszerűbb, kevésbé fogja akadályozni a forgalmat.