Árpád
-2 °C
4 °C

Életveszélyes a Mátyás-templom

2002.11.05. 10:07
Életveszély miatt újabb területet kellet lezárni a budavári Mátyás-templom mellett, mert az északnyugati toronyról tetőcserepek hullottak le. A teljes épületrekonstrukcióhoz négymilliárd forintra lenne szükség - írja a Magyar Hírlap.
A Mátyás-templom karzatához és a múzeumi termekhez vezető északnyugati kapu megközelítése vált kockázatossá, miután a viharos idő megbontotta a Zsolnay-féle majolikamázas cserepekből álló tetőfedést - írja a napilap keddi számában.

Nettó négymilliárd

A lap emlékeztet arra, hogy az épületet közel másfél éve vaskerítés csúfítja. Még tavaly júliusban kellett omlásveszély miatt a forgalom elől elzárni a járda és az úttest egy részét. Mátéffy Balázs, a Budavári Koronázó Főtemplom gyűjteményi igazgatója szerint csak a teljes épület-rekonstrukció jelentene megoldást. Ez - egy márciusi vizsgálat szerint - nettó négymilliárd forintba kerülne.

Példás bazilika

Az épületben nem ritkák az áramszünetek, a tetőzet, a falak, a freskók felújításra szorulnak. A felújítást belépődíjakból lehetetlen fedezni. A Magyar Hírlap cikke szerint száz jó forgalmú év tiszta bevételére lenne szükség az önerős finanszírozáshoz.

A katolikus egyház önerőből nem tudja rendbe tenni a Mátyás-templomot. A rekonstrukció a jövő évi költségvetésben nem szerepel külön előirányzatként. A napilap értesülései szerint hosszú távon olyan megoldás képzelhető el a budavári műemlék esetében, mint a Szent István-bazilikánál. Emlékezetes, hogy a bazilika felújításához kiemelten kezelt központi rekonstrukciós támogatás címén nyújt az állam évente anyagi támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?