Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Matyó babákat vett a honvédség

2006.02.09. 18:34
Mintegy 20 millió forintért vásárolt kristálypoharakat, porcelán tálalóedényeket, matyó babákat, csikóbőrös kulacsokat és különféle népi iparművészeti tárgyakat a Honvédelmi Minisztérium. A tárca szóvivője szerint folyamatosan szükség van ilyen protokolláris tárgyakra, hogy megajándékozzák a katonai vendégeket.

A Honvédelmi Minisztérium 8,5 millió forintért szerzett be kristálypoharakat és porcelán vázákat, s mintegy 11 millió forintért népi iparművészeti termékeket, köztük matyó babákat és csikóbőrös kulacsokat. A tárgyakra a HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalának van szüksége.

Fogyóeszközök

A honvédelmi tárca minden beszerzése törvényes keretek között és nyilvánosan történik – mondta az Index kérdésére Bocskai István a minisztérium szóvivője. „Amióta katonai diplomácia és protokoll létezik, az országba érkező vendégeknek mindig adunk jellegzetes magyar ajándéktárgyakat. Ezek nem nagy értékűek, de nagy tételben van szükség rájuk.”

A HM szóvivője azt is elmondta, hogy a HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalának az a feladata, hogy megvendégelje az országba érkező magas rangú NATO-katonákat. Ehhez poharakra és tányérokra van szükség. „Ezek fogyóeszközök, így folyamatosan pótolni kell őket, elvégre a Magyar Néphadsereg feliratú evőeszközöket nem lenne szerencsés használni manapság” – jegyezte meg a szóvivő.

Az Index kérdésére ugyanakkor Bocskai István nem tudta megmondani, tételesen hány darab kristálypoharat, vázát vagy matyó babát vásároltak. Mint mondta: a megkötött szerződések az aktuális Honvédelmi Közlönyben megjelentek. Ebben azonban csak az látható, hogy a tárgyakat a J&J Plus Kft. szállítja, darabszámról, mennyiségről szóló adatok nincsenek.

Névrokon

Az Index érdeklődésére egy népi iparművészeti boltban elmondták: egy népviseletbe öltöztetett matyó baba 900-9000 forintba kerül, attól függően, hogy műanyagból vagy porcelánból készül és milyen finom a ruha kidolgozottsága.

A Havaria Press szerint a dísztárgyakat szállító szentesi cég hajók és repülőgépek nagykereskedelmével is foglalkozik. A cég vezetője a hírügynökség kérdésére - üzleti titokra hivatkozva - nem akart nyilatkozni az ajándéktárgyak mennyiségéről. A cég ügyvezetője, Juhász Attila cáfolta azt, hogy bármilyen rokoni szálak fűznék a jelenlegi honvédelmi miniszterhez, mint mondta, csupán névrokonok, és a megbízást közbeszerzés útján nyerték el.

Emlékezetes, hogy a Honvédelmi Minisztérium korábban több tízmillió forintot költött kutyaólakra, fagylaltgépekre és napozóágyakra, 370 ezer forintot pedig a vezérkari főnök szobabiciklijére.