Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demonstráció a gyermekosztály megszüntetése ellen

2002.01.03. 05:40
Demonstrációt szerveznek a budapesti MÁV-kórház csecsemő- és gyermekosztályának megszüntetése ellen a korábban ott kezelt gyerekek szülei csütörtökön a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épülete előtt.
Az év végén szüntették meg a budapesti MÁV-kórház csecsemő- és gyermekosztályát. Az ott dolgozó hat orvost és huszonöt nővért december 19-én levélben tájékoztatták arról, hogy az osztályt december 31-ig ki kell üríteni. December 22. óta nem is vehettek fel az osztályra új beteget, a kórtermek kiürültek. Szerdán azonban még senki nem tudta, hogy a kórházban maradhatnak-e a dolgozók, vagy új állást kell keresniük - adta hírül a Népszabadság. A MÁV-kórházban kezelt gyermekek szülei a döntés ellen békés demonstrációt szerveznek a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium előtt.

Nem volt 'gazdaságos'

A MÁV-kórházban július elsejétől az országszerte átvilágításokat és gyakran csődbiztosi megbízásokat vállaló CitiFund Kft. vizsgálódott. Javaslatuk szerint a gyermekosztályt gazdaságossági okokból kell bezárni.

Kollár Zoltán főigazgató a napilapnak nyilatkozva elmondta: jelenleg is egyeztetnek a szakszervezettel és a közalkalmazotti tanáccsal a dolgozók elbocsátásáról, és előzetes megbeszéléseket folytatnak más kórházak hasonló osztályaival a munkatársak esetleges átvételéről.

A kórház korábbi betegeinek ellátásáról várhatóan megállapodást kötnek a fővárosi gyermekcentrumokkal. Az Index értesülései szerint a kórházban kezelt gyermekek szüleivel decemberben közölték: az osztály felszámolása után maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy beteg gyermekeiknek új kórházat keressenek. A MÁV-kórházban eddig kezelt újszülötteket a szülészeteken látják majd el

Új főigazgató a kórház élén

Január elsejétől a kórház főigazgatójának dr. Kamuti Jenőnek a megbízatását is visszavonták, és a közlekedési miniszter dr. Kollár Zoltánt, a csepeli Weiss Manfréd Kórház egykori vezetőjét nevezte ki főigazgatóvá. Kamutia napilap információi szerint a közlekedési tárca miniszteri biztosa lesz, és a MÁV egészségügyi intézményeiben, a vasút-egészségügyi kht.-ban folyó munkát koordinálja, valamint a közlekedés-egészségügy kialakítását szervezi meg. A volt főigazgató a MÁV-kórházban megtartja sebészeti osztályvezetői beosztását.