Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Demonstráció a gyermekosztály megszüntetése ellen

2002.01.03. 05:40
Demonstrációt szerveznek a budapesti MÁV-kórház csecsemő- és gyermekosztályának megszüntetése ellen a korábban ott kezelt gyerekek szülei csütörtökön a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épülete előtt.
Az év végén szüntették meg a budapesti MÁV-kórház csecsemő- és gyermekosztályát. Az ott dolgozó hat orvost és huszonöt nővért december 19-én levélben tájékoztatták arról, hogy az osztályt december 31-ig ki kell üríteni. December 22. óta nem is vehettek fel az osztályra új beteget, a kórtermek kiürültek. Szerdán azonban még senki nem tudta, hogy a kórházban maradhatnak-e a dolgozók, vagy új állást kell keresniük - adta hírül a Népszabadság. A MÁV-kórházban kezelt gyermekek szülei a döntés ellen békés demonstrációt szerveznek a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium előtt.

Nem volt 'gazdaságos'

A MÁV-kórházban július elsejétől az országszerte átvilágításokat és gyakran csődbiztosi megbízásokat vállaló CitiFund Kft. vizsgálódott. Javaslatuk szerint a gyermekosztályt gazdaságossági okokból kell bezárni.

Kollár Zoltán főigazgató a napilapnak nyilatkozva elmondta: jelenleg is egyeztetnek a szakszervezettel és a közalkalmazotti tanáccsal a dolgozók elbocsátásáról, és előzetes megbeszéléseket folytatnak más kórházak hasonló osztályaival a munkatársak esetleges átvételéről.

A kórház korábbi betegeinek ellátásáról várhatóan megállapodást kötnek a fővárosi gyermekcentrumokkal. Az Index értesülései szerint a kórházban kezelt gyermekek szüleivel decemberben közölték: az osztály felszámolása után maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy beteg gyermekeiknek új kórházat keressenek. A MÁV-kórházban eddig kezelt újszülötteket a szülészeteken látják majd el

Új főigazgató a kórház élén

Január elsejétől a kórház főigazgatójának dr. Kamuti Jenőnek a megbízatását is visszavonták, és a közlekedési miniszter dr. Kollár Zoltánt, a csepeli Weiss Manfréd Kórház egykori vezetőjét nevezte ki főigazgatóvá. Kamutia napilap információi szerint a közlekedési tárca miniszteri biztosa lesz, és a MÁV egészségügyi intézményeiben, a vasút-egészségügyi kht.-ban folyó munkát koordinálja, valamint a közlekedés-egészségügy kialakítását szervezi meg. A volt főigazgató a MÁV-kórházban megtartja sebészeti osztályvezetői beosztását.