Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem fél a sztrájktól a MÁV Kórház vezetése

2004.08.16. 18:17
A kilenc éve törvénytelenül alkalmazott kollektív szerződéssel járó juttatások megvonása miatt készülnek sztrájkra a MÁV Kórház egyes dolgozói, mondta az intézmény főigazgatója. A szombati és hétfői egyeztetéseken nem közeledett az Önálló Szakszervezet és a kórházvezetés álláspontja, a következő forduló kedden következik. A szakszervezet képviselői szerint az igazgatóság megvont tőlük bizonyos juttatásokat és zsarolja őket, ezért szerdán reggel nyolctól sztrájkot hirdettek. Az igazgató nem aggódik a munkabeszüntetés miatt.
Általános megállapodásig tartó sztrájkot hirdetett a MÁV Kórház és Központi Rendelőintézet sztrájkbizottsága augusztus 18-án reggel nyolc órától, tájékoztatta a médiát Huszta Krisztián, a sztrájkot szervező Önálló Szakszervezet felettes szervének, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének munkatársa múlt pénteken.

Azóta szombaton és hétfőn is tárgyalt az Önálló Szakszervezet és az intézmény vezetése, de az álláspontok nem közeledtek. A szakszervezet ügyvezetője, Viziné Bercsényi Gizella hétfőn elmondta, egyik tárgyaláson sem született megállapodás, a kórház részéről merev elutasítás volt a válasz a feltételeikre; így kedden folytatják az egyeztetést. A felek közel két hónapja tárgyalnak arról a kollektív szerződésről, amelyet a dolgozók egy része nem kíván aláírni.

Az aláírás megtagadására adott válaszul a vezetés több juttatást megvont bizonyos dolgozói csoportoktól, aminek hatására többen 25 ezer forinttal kevesebb pénzt vihettek haza augusztus elején, mondják a sztrájk szervezői. Közölték, az igazgatóság azzal biztatta az Önálló Szakszervezet képviselőit, hogy ha aláírják az új kollektív szerződést, akkor szeptembertől ismét járnak az elvont juttatások. Huszta ezt "zsarolásnak" nevezte és közölte, továbbra is fenntartják, hogy sztrájkolni fognak, de a sürgősségi ellátást garantálják.

Kilenc éve nem volt kollektív szerződés

A kórház dolgozóinak a főigazgató szerint 1995 óta nem volt érvényes kollektív szerződése. A megszövegezett irat létezett, de azt annak idején sem az intézmény, sem a kórház dolgozói nem írták alá, mondta az Indexnek Dr. Tallósy Imre, a kórház megbízott főigazgatója, aki öt hónapja, a Budai MÁV Kórház igazgatójaként került az intézmény élére.

"A gyakorlatilag nem létező szerződést éveken át alkalmazták, - fogalmazott a főigazgató - és ez alapján fizetett az intézmény a dolgozóknak jogcím nélküli, plusz juttatásokat." Eközben a kórház csődhelyzetben van, kétszázmillió forintos adóságot halmozott fel. Az új igazgató bejelentette, hogy június 30-ától áttérnek a törvényes útra, és új kollektív szerződésszöveg született, amelyet a kórházban jelenlévő két másik szakszervezet, a Vasútegészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete minden gond nélkül aláírt, közölte Tallósy.

A bejelentést követő másfél-két hónapos tárgyalási időszak nem volt elég arra, hogy kompromisszumos megoldás szülessen; a főigazgató elmondta, az Önálló Szakszervezet egyik követelése például az volt, hogy a kórház fizessen a betegszállítóknak 120 százalékos munkahelyi pótlékot, amelyet eddig az alapbérbe beépítve kaptak meg. Június 30-ával megszűnt az előző, törvénytelen szerződés hatálya, azaz a főigazgató szavaival élve, a "szokásjog", és az eddig jogalap nélkül adott illetményeket visszafogták, aminek hatását keresetükön a dolgozók augusztus elején érzékelték. "Azon vagyunk, hogy a dolgozók megkapják eddigi juttatásiakat, de törvényes úton. Keressük a megoldásokat" - mondta a kórház vezetője.

A dolgozók 3 százaléka vett részt a próbasztrájkon

A sztrájkolók "nem tudnak élni a nyomásgyakorlás semmilyen eszközével" - mondta az Indexnek a MÁV Kórház főigazgatója. Július 9-én, a tárgyalási időszakban volt már egy próbasztrájk, amelyen a kórház 1398 dolgozójából 43-an vettek részt. Tallósynak arról nincsenek információi, hogy a most meghirdetett sztrájk hány alkalmazott munkabeszüntetésével járna.