Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Nincs bérmegállapodás a MÁV-nál

2001.12.22. 16:59
A Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) szombati ülésén sem született megállapodás a 2002. évi bérekről annak ellenére, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) elfogadta, a Vasutasok Szakszervezete pedig megállapodás közelinek értékelte a MÁV Rt. ajánlatát - áll a vasúttársaság MTI-hez eljuttatott közleményében.
A közlemény szerint a MÁV az ülésen fenntartotta december 7-i 9,25 százalékos jövő évi bérfejlesztési ajánlatát, sőt kész volt elfogadni a VSZ és a MOSZ által beterjesztett, utazó szolgálatot ellátó munkavállalók differenciálás nélküli alapbéremelésre vonatkozó módosító indítványát is, ám a VDSZSZ továbbra sem engedett eredeti követeléseiből.

Ajánlatát arra alapozta a MÁV, hogy jövőre a GDP 5,5 százalékkal, a fogyasztói árak 6,5 százalékkal emelkednek. A VDSZSZ 2002-re 9,25 százaléknál nagyobb, a VSZ 10,25 százalékos béremelkedést szorgalmaz - derül ki a közleményből.

A tárgyalások a MÁV és a szakszervezetek által két éve megkötött hároméves megállapodásról folynak, amelynek esetleges felmondását korábban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) kilátásba helyezte.

A vita középpontjában a megállapodásban szabályozott bérfejlesztés módja áll. A béremelés mértékét a MÁV a dokumentumban meghatározott inflációhoz és a GDP-növekményhez, a szakszervezetek viszont a nemzetgazdasági átlagbérekhez viszonyítaná.

A MÁV úgy látja, hogy a szakszervezetek nem mérik fel helyesen a nemzetgazdaságban végbemenő változásokat, többek között azt, hogy az infláció alacsonyabb lehet az eredetileg prognosztizáltnál - fogalmaz közleményében a vasúttársaság.

A MÁV szerint a legközelebbi tárgyaláson megtörténhet, hogy 9,25 százaléknál kisebb ajánlatot tesznek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy amennyiben január 20-ig nem jön létre a megállapodás, egyoldalúan végrehajtják a vasutasok béremelését.

A tárgyalásokat január 8-án folytatják a munkáltató és az érdekképviseletek vezetői - derül ki a közleményből.