Ivó, Milán
EUR 383,35 Ft
USD 366,03 Ft
6 °C
26 °C

Nem zár be a MÁV-kórház gyermekosztálya

2002.01.03. 15:33
Békés tiltakozó demonstrációt tartottak csütörtökön egy órakor a MÁV-kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának megszüntetése ellen. Az aggódó szülők civil szerveződése petíciót nyújtott át Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszternek, mit sem sejtve arról, hogy Mikola István egészségügyi miniszter közbelép, és meghiúsítja a bezárást.
Az előzetes közléssel ellentétben mégsem zárják be a fővárosi MÁV--kórház gyermekosztályát; az egészségügyi miniszter csütörtökön délelőtt megbeszéléseket kezdett a fenntartóval.

A MÁV-kórház gyermekosztályán december 22-e óta nem fogadtak új beteget, január 1-jétől pedig hivatalosan is zárva tart az osztály. A kórházat üzemeltető tárca vezetője azért döntött a csecsemő- és gyermekosztály bezárása mellett, mert a kórház tavaly körülbelül 400 milliós veszteséggel üzemelt. Véleménye szerint az osztály működési hatékonysága nem éri el az országos átlagot.

Mikola István csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: az intézmény gyermekosztálya többek között azért nem zárható be, mert bármilyen ellátásbeli változtatásra csak az ÁNTSZ és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyeztetésével kerülhet sor. Az intézmény osztályának érvényes működési és finanszírozási engedélye, illetve szerződése van az ÁNTSZ-szel, illetve az OEP-vel.

A sajtótájékoztatóval egy időben a fenntartó és egyben az osztály bezárásáról intézkedő Közlekedési és Vízügyi Minisztérium előtt aggódó szülők civil szerveződése - még nem ismerve az egészségügyi miniszter kedvező bejelentését - tiltakozott a gyermekosztály megszüntetése ellen.

Kollár Zoltán, a MÁV-kórház újonnan kinevezett főigazgatója sajtótájékoztatóján közölte, hogy a gyermekosztályon továbbra is működik a járóbeteg-ellátás, az ambuláns, illetve nőgyógyászati problémákhoz kapcsolódó kezelések, valamint az újszülöttek utógondozása. Az átszervezés az 1-14 év közötti gyereket érinti, azok közül is csak azokat, akik fekvőbeteg-ellátásra szorulnak. Az osztályon található húsz ágynak a fele marad meg az átszervezés után.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek