Eltűnt a MÁV másfél millió dollárja egy külföldi szakértő cégnél

2003.01.08. 18:16
Rendőrségi feljelentést tett a Magyar Állam Vasutak vezetése, mert a cég az előző vezérigazgató működése alatt másfél millió dollárt (336 millió forint) fizetett egy tanácsadó cégnek. A külföldi székhelyű céget szakértői közreműködésre kérték fel a majd egy évvel korábban már megkötött üzletben. A MÁV belső vizsgálata során a tanácsadó vállalkozást már nem sikerült megkérdezni, mert időközben ismeretlen helyre távozott.
A MÁV Rt. kommunikációs igazgatója közleményben tudatta, hogy a cég belső vizsgálatot folytatott egy szakértői megbízás kapcsán.

Előkészítés a végzés után

A cég közleménye szerint az orosz államadósság terhére beszerzendő vasúti motorkocsik ügyében kötötték meg a másfél millió dolláros (336 millió forint) megállapodást. A külföldi székhelyű szakértő céget azzal bízták meg, hogy készítse elő az orosz motorkocsikról szóló szerződést, határozza meg a műszaki tartalmat és a finanszírozás módját. A vizsgálat megállapította: a szakértő céget 2001 szeptemberében, csaknem egy évvel azután bízták meg a munka elvégzésével, hogy az orosz motorkocsik szállításáról szóló szerződést 2000. november 17-én aláírták.

A cég időközben eltűnt

"A szakértő cégnek 2001 szeptemberében, a szerződés aláírásakor azonnal átutaltak 1,27 millió dollárt (284 millió forint), majd 2002 júniusában további 212 500 dollárt (47 millió forint) fizettek ki. Ugyanakkor a MÁV belső vizsgálata során nem sikerült fellelni az ennek a munkának a teljesítését igazoló dokumentumokat. A MÁV Rt. az ügy tisztázása érdekében megpróbálta felkutatni a szerződő felet, de az időközben ismeretlen helyre költözött. Mindezek alapján a MÁV Rt. - a tulajdonost képviselő minisztérium előzetes tájékoztatásával - bűncselekmény alapos gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen."

Személycserék a kormányváltás után

A MÁV Rt. vezetését a kormányváltás után, 2002 júliusában cserélték le. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter közös megegyezéssel szüntette meg Kukely Mártonnak, a MÁV Rt. vezérigazgatójának munkaviszonyát, helyére Mándoki Zoltánt nevezte ki. A miniszter visszahívta a cég felügyelőbizottságának tagjait is. A MÁV Rt. kommunikációs igazgatója, Kanyó László az Index kérdésére nem kívánta kommentálni a közlemény részleteit.  • Tippek
  • Hírek