Auguszta
-7 °C
0 °C

Magyar Bálint közzétette vagyonnyilatkozatát

2000.11.15. 18:03
Egy lakás a második kerületben, egy parasztház a Börzsönyben és egy hat éves Renault Twingo- ezek Magyar Bálint nagy értékű vagyontárgyai. A nyilatkozatból kiderül az is, hogy a képviselő tulajdonában van Szemere Bertalan íróasztala. Az OTP-nél egy kétmilliós takarékbetéttel rendelkezik az SZDSZ elnöke. Magyar Bálint És Kuncze Gábor szerint ,,álságos" a kormány azon javaslata, miszerint a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek is közzé kellene tenniük vagyonnyilatkozatukat. Az átvilágítás így több ezer főre terjedhet ki, aminek nincs értelme - vélekednek a szabad demokraták.
Postabank, autópálya építés, Simicska Lajos, Környezetgazdálkodási Intézet és Nemzeti Földalap- egy dolog biztos, hogy összeköti a felsoroltakat, mégpedig a korrupció.- jegyezte meg Magyar Bálint azon a sajtótájékoztatón, amelyen közzétette saját vagyonnyilatkozatát. Az SZDSZ szerint a miniszterelnök felelőssége, hogy a közvélemény tolvajok gyülekezetének tartja a parlamentet.

Magyar Bálint közzétette vagyonnyilatkozatát
Kuncze Gábor és Hack Péter hétfőn akarták nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozataikat, de a mentelmi bizottság megtagadta a dokumentumok kiadását. Isépy Tamás arra hivatkozott, hogy egy korábbi állásfoglalás szerint a képviselők nem tekinthetnek be a lezárt borítékba.

A szabad demokraták jogellenesnek minősítették a mentelmi bizottság állásfoglalását. Álláspontjuk szerint az ellentétes az összeférhetetlenségi törvényben megfogalmazottakkal.

A két képviselőt- Magyar Bálinttal együtt- Torgyán József szólította fel arra, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak el vagyonukkal. Ezt egy sajtótájékoztató keretében megtette a három vezető szabad demokrata politikus. Úgy gondolják, hogy most Torgyán Józsefen a sor.

A Kuncze és a Hack- vagyon

Hack Péter
Kuncze Gábor elmondta, hogy feleségével egy tököli családi házban lakik, ami házastársa nevén van, éppúgy mint családja Volkswagen Golf gépkocsija. A frakcióvezető emellett egy nyaralóval és négymillió forintnyi megtakarítással rendelkezik.

Hack Péter egy 94 négyzetméteres családi házban lakik feleségével és két gyermekével. Egy hároméves Ford Escort gépkocsit lízingel, megtakarításai és befektetései nincsenek.

Magyar Bálint És Kuncze Gábor szerint ,,álságos" a kormány azon javaslata, miszerint a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek is közzé kellene tenniük vagyonnyilatkozatukat. Az átvilágítás így több ezer főre terjedhet ki, aminek nincs értelme - vélekednek a szabad demokraták.

Megszámolnák Demszky lovait

A fővárosi Fidesz vezetői ugyanakkor sajtótájékoztatóján szorgalmazták, hogy Demszky Gábor főpolgármesterrel az élen a kerületi polgármesterek és az önkormányzati képviselők tegyék közzé mielőbb vagyonnyilatkozatukat. Tirts Tamás visszautasította az SZDSZ frakcióvezetőnek szerdán megjelent nyilatkozatát, miszerint mindez csak kampányfogás lenne a Fidesz részéről.

Demszky Gábor
A politikus kifejtette, hogy a társadalomnak jogos az az igénye, hogy legyenek üvegzsebűek az önkormányzati vezetők, s így vagyongyarapodásukat folyamatosan figyelemmel lehetne kísérni a vagyonnyilatkozataikon keresztül. Utalt arra, hogy a városházi vesztegetési ügyként, illetve a kábelügyként elhíresült esetek azt jelzik: szükség van a hivatalnokok és a képviselők átláthatóságára.

Tirts Tamás hozzátette: örömmel látnák, ha Demszky Gábor jó példát mutatva, közzé tenné vagyongyarapodásának, nyereséges ház- és lakásvásárlásainak, eladásainak folyamatát, valamint azt, hogy hány lova is van- közölte az MTI.

Demszky Gábort az Index külföldi útja miatt nem tudta elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!