Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Most vasárnap' valószínűleg a koalíció nyerne

2005.02.07. 17:43
A tavalyi népszavazási kampány időszakában készített Marketing Centrum felmérés 12 százalékos Fidesz vezetést jelzett a jogosultak körében, ám ez az előny február elejére 1 százalékra olvadt. Ráadásul egy kissé csökkent a Fidesz támogatók szavazási eltökéltsége, és mindez azt eredményezte, hogy a "most vasárnapi" parlamenti választás győztese valószínűleg a kormányoldal lenne, ami azért is különösen figyelemreméltó, mert 2003. ősze óta egyetlen felmérés sem valószínűsítette ezt.

Az elmúlt hónapok adatait nézve meglehetősen képlékenynek bizonyult az MSZP támogatottsága. November végén - a népszavazás kampányidőszakában, de még a tévéviták előtt - a tavaly nyári hónapokra jellemző főlénnyel vezetett a Fidesz az MSZP előtt. Ugyanakkor a végül is eredménytelen népszavazást követően az MSZP ismét magára talált, és a november végén regisztrált 25 százalékról február elejére 34 százalékra növelte a választásra jogosultak körében híveinek táborát.


A pártpreferenciák alakulása a jogosultak körében

A Fidesz támogatottsága mindeközben alig változott, és az MSZP erősödése a bizonytalanok arányának csökkenésével van szinkronban. Mindez azt jelzi, hogy a népszavazási kampány elbizonytalanította az MSZP felé orientálódó, de gyenge elkötelezettségű szavazók egy részét, ám a népszavazás után új lendületet vevő kormányzati kommunikáció visszahozta a korábban elbizonytalanodott támogatókat.

2003 ősze óta Fidesz-győzelmet jósoltak

Mindezzel párhuzamosan a Fidesz támogatók szavazási elszántsága is csökkent egy kicsit, és a korábbi felmérések 69 százalékával szemben pillanatnyilag csak a támogatók kétharmadának a választási részvételére számíthatna a legnagyobb ellenzéki párt. Ugyanakkor az MSZP-támogatók 70 százalékának valószínűsíthető a részvétele, és ez azt jelenti, hogy a "most vasárnapi" parlamenti választáson alighanem több mandátumot szerezne a kormányoldal, mint az ellenzék. Már csak azért is, mert az SZDSZ-nek van esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére, miközben az MDF e pillanatban esélytelennek látszik erre. Mindez azért különösen jelzésértékű, mert 2003 ősze óta ezidáig minden felmérés kisebb-nagyobb arányú Fidesz győzelmet "jósolt".


A részvételi valószínűséggel súlyozott pártpreferenciák alakulása

Budapesten javított az MSZP

A pártpreferenciák változásai egyértelműen azokhoz köthetőek, akiket nagyon vagy legalább közepesen érdekel a politika. Ezen kívül az is megállapítható, hogy az MSZP elsősorban Budapesten és a vidéki nagyvárosokban javította a pozícióját a Fideszhez képest. A kisvárosokban és az 5000 lakosnál kisebb településeken változatlanul jelentős a Fidesz előnye. Az MSZP erősödése nem köthető valamelyik életkori csoporthoz, az viszont említésre méltó, hogy a 18-44 évesek körében változatlanul vezet a Fidesz, a 45 évnél idősebbek körben viszont az MSZP a népszerűbb.

Módszertan
A kutatások során minden hónapban 1200-1200, országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A legutóbbi felmérés 2005. január 28. és február 1. között készült. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - több szempontos súlyozással korrigáljuk. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint +/- 3-4 százalék. A Marketing Centrum pártpreferencia becslései négy válasz figyelembevételével készülnek, a választási részvételre pedig 0-tól 100 százalékig terjedő folytonos valószínűség becslést adnak.