Valér
4 °C
8 °C

Továbbra is a Fidesz vezet

2005.11.01. 22:56
A Marketing Centrum felmérése szerint ugyan csökkent az MSZP és a Fidesz támogatottsága közötti különbség, de még mindig a Fidesz nyerné a választást, ha most vasárnap tartanák.

A Marketing Centrum legutóbb szeptember elején készített felmérést a pártok támogatottságáról, a mostani felmérésre október 20. és 26. között került sor. A két felmérés között eltelt időben egyetlen pártnál sem történt érdemi változás, és bár az MSZP és a Fidesz támogatottsága közötti különbség a Marketing Centrum számai szerint is csökkent egy kicsit, kormánypárti áttörésről szerintük egyáltalán nem beszélhetünk. Továbbra is a Fidesz lenne a parlamenti választás esélyese, ha azt most vasárnap tartanák.

Stabil táborok

A tavaly decemberi népszavazási kampány időszakában jelentős népszerűségvesztést kellett elkönyvelnie az MSZP-nek, ám 2004 legvégén, ez év legelején úgy tűnt: be tudják fogni legnagyobb riválisukat. Februárban azonban megtört a nagyobbik kormánypárt felzárkózásának a lendülete, és azóta stabilan vezet a Fidesz, összegzi az elmúlt időszak eseményeit a közvélemény-kutató.

Különböző bontásokban - elsősorban a politika iránti érdeklődés és lakóhely szerint - azonban sokszor találtak nagyon is jelentős ide-oda ingadozásokat. Ezek azt jelezik, hogy az országos átlagok stabilitása nem jelenti azt, hogy állóvízként lenne jellemezhető a pártpolitikai erőtér. Sokkal inkább arról van szó, hogy a különböző társadalmi rétegeket érő különböző hatások mindezidáig egyensúlyban voltak egymással. Most viszont ilyen egymást kioltó elmozdulásokat nem találtak a szeptember eleji és az október végi felmérések részeredményeiben.

Az MSZP változatlanul csak a politika iránt erősen érdeklődők, a budapestiek és a 60 évnél idősebbek körében örvend nagyobb népszerűségnek, mint a Fidesz. Az ellenzék nagy pártjának pedig a kistelepüléseken élők, a rendszeresen templomba járók, illetve a 30 évnél fiatalabbak körében a legnagyobb az előnye.

Az SZDSZ-eseknek is megjött a kedvük

A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ támogatóinak szavazókedve között nincs számottevő különbség. Itt új fejlemény, hogy ebben a tekintetben az SZDSZ tábora most felzárkózott a két nagy párt táborához. Az MDF és a parlamenten kívüli pártok támogatói körében viszont kisebb a részvételi valószínűségek átlaga, mint a többi pártválasztó körében. Ez viszont azt eredményezi, hogy ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, akkor valószínűleg csak három párt lépné át a parlamenti küszöböt.

Ugyanakkor a várhatóan urnákhoz járulók 15 százalékának továbbra sincs kedvenc pártja, tehát a Fidesz tartós vezetése ellenére sem tekinthetjük lefutott meccsnek a 2006-os választást. Már csak azért sem, mert a várhatóan szavazó pártkötődés nélküliek körében jelentős többségben vannak azok, akik azt szeretnék, hogy a 2006-os választások után is a jelenlegi koalíció maradjon kormányon. Ugyanakkor az összes megkérdezett körében a kormányváltást kívánók vannak többségben. A leginkább figyelemre méltó azonban itt az, hogy a megkérdezettek harmadának ez mindegy, és az összes bizonytalan körében 57 százalék ugyanez az arány, áll a Marketing Centrum felmérésében.