Bernadett
0 °C
4 °C

Más ünnepet akar a többség

2006.10.20. 08:02

A felnőttek 77 százaléka szerint október 23-a a nemzeti összefogásról szól - a pártoknak vissza kell vonulniuk. Még nagyobb fokú a társadalmi konszenzus abban, hogy nem szabad napi politikai célokra használni megemlékezéseiket - olvasható a Marketing Centrum felmérésében, melyet a Népszabadság ismertet.

A pártelnökök ünnepi beszédeit a 18 évnél idősebbek 73 százaléka ellenzi, és mindössze 24 százalék azok aránya, akik szerint a pártelnököknek is beszédet kellene mondaniuk a nemzeti ünnepeken. E tekintetben nincs számottevő eltérés a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménymegoszlásai között.

Ami az 50. évfordulót illeti: a megkérdezettek 57 százaléka szerint csak Sólyom Lászlónak kellene ünnepi beszédet mondania a központi megemlékezésen. Öt százaléka viszont úgy véli, hogy a külföldi vendégek jelenlétében Gyurcsány Ferencnek kellene megemlékeznie, 33 százalék pedig azt gondolja, hogy a köztársasági elnöknek és a kormányfőnek is beszédet kellene mondania. A vélemények természetesen függenek a pártállástól, de az MSZP táborában is csak kilenc százalék azok aránya, akik szerint csak Gyurcsány Ferencnek kellene beszédet mondania.