Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nyolcszázalékos Fidesz-előny

2005.09.12. 11:42
Az államfőválasztás után mért 13 százalékos Fidesz-előny szepmteberre visszaállt a 8 százalékos különbségre a Marketing Centrum felmérése szerint.

A köztársaságielnök-választás fiaskója csak időlegesen vetette vissza az MSZP-t, a Fidesz előnye továbbra is jelentős, derül ki a Marketing Centrum által szeptember elején végzett közvéleménykutatásból. A felmérés szerint tovább növekedett azok aránya, akik minden bizonnyal élni fognak a szavazati jogukkal, ám nem tudnak, vagy nem akarnak állást foglalni egyik párt mellett sem.

13-ról 8-ra

A július elején készült Marketing Centrum felmérés szerint a köztársaságielnök-választás az ellenzék számára sikert, az MSZP számára pedig kudarcot hozott, azaz 8 százalékpontról 13 százalékpontra növekedett a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

A legfrissebb, szeptember eleji adatok viszont azt jelzik, hogy ez csak időleges volt, és a Fidesz előnye visszaállt a korábbi hónapok 8 százalékpontos különbségre.

A köztársaságielnök-választással kapcsolatos fiaskó leginkább a kisebb vidéki városokban és a községekben növelte az ellenzéki párt előnyét, így július elejére nagyon jelentőssé vált a válaszadók lakóhelye szerinti különbség a pártok támogatottságában.

A nyáron az MSZP a kisebb településeken élők körében számottevően javította a pozícióját, a Fidesz azonban népszerűbbé vált a fővárosban, és a korábbi hónapok egyértelmű kormánypárti előnye után most kiegyenlítetté vált a két oldal budapesti támogatottsága.

Pesszimista gazdasági kilátások

A választásra jogosultak 40 százaléka szerint a következő 1-2 évben romlani fog az ország gazdasági helyzete, és mindössze 18 százalékuk optimista.